Регистриране на потребител

или Отказ
Часът е: 2:27

Ердоган: Никой не може да нарушава суверенните права на Турция

Ердоган: Никой не може да нарушава суверенните права на Турция Снимка: © БГНЕС

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган взе участие на форума на най-развитите индустриални държави Г-20,

който тази година се проведе в японския град Осака от 28 до 29 юни.

Турският лидер имаше двустранни преговори с президентите на САЩ и Русия Доналд Тръмп и Владимир Путин, а също така и разговори с германския канцлер Ангела Меркел и генералния секретар на ООН Антонио Гутериш.

С-400 ще бъдат доставени през юли

По време на срещата със стопанина на Белия дом Ердоган е обсъдил въпросите свързани с придобиването на руския зенитно-ракетен комплекс С-400 и американските изтребители Ф-35.

На заключителната пресконференция след края на срещата на Г-20 Ердоган коментира доставките на руските ЗРК. „ЗРК С-400 се намират на стадий доставка. Не отива на страна като Турция да се отказва от тях точно в този момент. Въпросът е приключил. През първата половина на юли ще започнат доставките". Освен това той засегна темата за възможни американски санкции по отношение на Турция. „На срещата си с американския президент Доналд Тръмп уточних този въпрос. Той лично ме увери, че това няма да се случи", каза Ердоган.

В същото време той припомни, че в момента Турция ще купи от САЩ 100 самолета Боинг. „В свят, където съществува свободна пазарна икономика, е необходимо да се предприемат стъпки в съответствие с тези критерии. Освен това трябва да се подчертае, че Турция е стратегически партньор на САЩ. Никой не може да се меси в суверенните права на Турция и всички знаят това", подчерта Ердоган.

Спирайки се на проекта за Ф-35, президентът съобщи, че Турция вече е платила на САЩ 1,4 милиарда долара. „Ние получихме 4 изтребителя Ф-35, произведени с общи усилия. Анкара очаква да получи още 116 такива изтребителя. Вноските за тях се правят според договорения план и те вече се направени. Някои изказвания в САЩ не съвпадат с подхода на президента Тръмп. Смятам, че това няма да попречи на нашите двустранни отношения и ние решително ще следваме това направление", обеща Ердоган.

Последно променена в Понеделник, 01 Юли 2019 12:16
Оценете
(2 гласа)
Прочетена 374 пъти
Ludogorie info

www.ludogorie.info

Оставете коментар

Пояснителен текст относно коментарите...