Регистриране на потребител

или Отказ
Часът е: 1:59

12 април – Международен ден на авиацията и космонавтиката

Юрий Гагарин Юрий Гагарин

12 април e денят на първия в историята пилотиран космически полет (1961 г.) на космонавта Юрий Гагарин с кораба "Восток" и се отбелязва

като Международен ден на Авиацията и космонавтиката от 1969 г. по решение на Международната федерация по авиация (ФАИ).

На 12 април, 1961 г. в 6 часа и 7 минути по Гринуич - 9 часа и 7 минути московско време от космодрума Байконур излита космическият кораб "Восток" с пилот-космонавт Юрий Алексеевич Гагарин. Корабът извършва една обиколка на Земята за 108 минути. На височина 7 километра Гагарин катапултира и се приземява с парашут близо до спускаемия апарат, на колхозно поле в Саратовска област. Целият космически полет е продължил 1 час и 48 минути, но остава завинаги в историята на човечеството като полета на първия космонавт в света. След 2 дни Гагарин е тържествено посрещнат на Червения площад в Москва пред хиляди хора, дошли да го видят.

Думата авиация (от лат. avis - птица) означава теория и практика на полета на летателен апарат в атмосферата, а също съвкупно название на свързани с тях видове дейност.

Космонавтиката (от древногръцки Вселена и мореплаване) е процесът по изследване на космическото пространство с помощта на автоматични и пилотирани космически апарати.

Значителен принос в теорията и практиката на полета внася германският учен Ото Лилиентал. Между 1891 и 1896 г. той проектира, построява и облита няколко планера. На 17 декември 1903 г. се извършва първият успешен полет на самолет от американските механици Братя Райт с двигател с вътрешно горене, работещ с авиогориво.

Терминът "космонавтика" въвежда Г. Е. Лангемак. Началото на практическото усвояване на космоса е поставено на 4 октомври 1957 г. със старта на първия изкуствен спътник на Земята (ИСЗ) в Съветския съюз.

Кучето Лайка е първото живо същество, което полита в Космоса. Тя е изстреляна на борда на изкуствения спътник „Спутник-2" на 4 ноември 1957 г. Както и много други животни, изпратени в космоса, умира по време на полета.

*Лайка е намерена скитаща по улиците на Москва. Била 3-годишна, от смесена порода самоед-териер и тежала почти 6 кг. „Лайка" е и названието на порода кучета, подобни на хъскито. Името ѝ било сменено от Кудрявка (къдрава). Наричана е още Жучка (бръмбарче) и Лимончик. Американската преса я нарича Мутник (съчетание от англ: „mutt" - куче от смесена порода и Спутник).

Предполага се, че Лайка е умряла от стрес и прегряване няколко часа след изстрелването. Истинската причина за смъртта ѝ не била оповестена веднага, а няколко години след полета. Въпреки че Лайка не оцеляла, експериментът доказал, че жив пасажер може да бъде изстрелян в орбита и да издържи на безтегловността. Това отворило пътя за полет на човек и осигурило на учените първите данни за това как живите организми понасят полет в космоса.

През април 2018 година се навършиха 39 години от полета на първия български космонавт Георги Иванов.
На 10 април 1979 година в 20.34 часа московско време от космодрума в Байконур е изстрелян в орбита около Земята космическият кораб „Союз-33". На борда му летят трима космонавти, между които и нашият космонавт изследовател Георги Иванов, който става първият българин, напуснал пределите на Земята. Иванов прекарва в Космоса 1 ден, 23 часа и 1 минута, след което капсулата се приземява на 320 км югоизточно от Джезказган. За краткия си престой в орбита Иванов прави 31 пълни обиколки около нашата планета.

Пак през тази година, на 21 юли ще се навършват 49 години и от полета на американския Аполо 11 до Луната, когато космонавтът Нийл Амстронг направи първата стъпка върху повърхността на спътника на Земята (на 21.07.1969 г.).

Последно променена в Четвъртък, 12 Април 2018 21:37
Оценете
(0 гласа)
Прочетена 564 пъти
Ludogorie info

www.ludogorie.info

Оставете коментар

Пояснителен текст относно коментарите...