Регистриране на потребител

или Отказ
Часът е: 12:00

Европейски ден на Единния номер за спешни повиквания 112

Европейски ден на Единния номер за спешни повиквания 112 Снимка: © БНР

11 февруари е обявен за Европейски ден на Единния европейски номер за спешни повиквания 112 със Съвместна тристранна декларация

на Европейската комисия, Европейския Парламент и Съвета от 2009 г. и се чества официално в страните-членки от Общността.

112 е общ европейски телефонен номер за спешни повиквания, който може да се набира безплатно от всеки стационарен или мобилен телефон.

Не е нужно набирането на код на населеното място за връзка с местните служби за спешна помощ (полиция, спешна медицинска помощ, пожарна и спасителни служби).

В повечето страни неправомерното използване на номер 112 подлежи на наказателна отговорност, също както е при другите номера за спешни повиквания.

112 може да се използва във всички страни-членки на Европейския съюз, както и в други страни като Исландия, Норвегия, Швейцария, Украйна. Дори в САЩ и Канада обаждащият се на номер 112 се пренасочва автоматично към полиция, спешна медицинска помощ, пожарна или спасителен център. Някои страни от Латинска Америка също ползват за спешни повиквания номер 112 – например Коста Рика. Освен това телефон 112 се използва в Тихоокеанския регион, например във Вануату и Нова Зеландия.

Денят на номер 112 е особено специален за общността на глухите, както и за други крайни потребители с увреждания, след официалното приемане на преработения Европейски кодекс за електронни съобщения (EКEC).

Последно променена в Петък, 11 Февруари 2022 11:47
Оценете
(0 гласа)
Прочетена 258 пъти
Ludogorie info

www.ludogorie.info

Оставете коментар

Пояснителен текст относно коментарите...