Регистриране на потребител

или Отказ
Часът е: 12:02

Блокът на Меркел побеждава на изборите с 32,5%, според екзитпол

Блокът на Меркел побеждава на изборите с 32,5%, според екзитпол Снимка: © БГНЕС

Блокът на федералния канцлер Ангела Меркел Християндемократически съюз/Християнсоциален съюз печели изборите за Бундестаг в Германия с 32,5 на сто от гласовете.

На второ място е Социалдемократическата партия с 20%, а на трето „Алтернатива за Германия" с 13,5 на сто.

Предварителните официални резултати от федералната избирателна комисия ще бъдат оповестени тази нощ.

Бъдещето на ФРГ имаха право да определят 61,5 млн. избиратели. Това е малко по-малко отколкото преди 4 години. За пръв път право на глас имаха 3 млн. германци.

Всеки избирател даде гласа си за партия и за кандидат от своя едномандатен район.

След разпределението на мандатите ще се състави правителство и ще бъде определен федералният канцлер.

Парламентът на Германия се формира по смесена система и в него влизат поне 598 депутати. 299 места се разпределят по партийни листи, а другата половина заемат кандидати, победили в едномандатните избирателни райони.

Често се случва броят на депутатите да се окаже по-голям. Това става заради преразпределение на мандатите в райони, където броят на имащите право на глас се е променил. Така, през 2013 бяха преразпределени 33 допълнителни мандата.

В 14,5 хиляди секции ще се броят бюлетините, изпратени от избиратели по пощата в хода на предварителното гласуване. Делът на гражданите, които избират този начин за участие в изборите, по традиция е висок и постоянно се повишава. Според експерти, една четвърт от избирателите гласуват по пощата.

В днешните парламентарни избори участваха най-много партии от момента на обединението на Германия. По данни на федералната избирателна комисия кандидати са издигнали 42 партии, като 16 участват в избори за първи път.

Само две политически сили обаче са издигнали претенденти във всичките 299 едномандатни района – блокът Християндемократически/Християнсоциален съюз (ХДС/ХСС) и Социалдемократическата партия на Германия (СДПГ).

Лявата партия и „зелените" имат кандидати в 298 района.

За места в Бундестага се борят 4828 кандидати, 1 400 от които са жени, което е рекорд от 29 процента. Най-много представителки на нежния пол имат „зелените" – 47 процента, а най-малко – 22 на сто – баварските консерватори от ХСС.

„Средният" германски кандидат за депутат в Бундестага през последните 4 години се е подмладил и възрастта му е 46,9 години. Най-младият претендент е на 18 години, а най-възрастният – на 89. Всеки трети потенциален народен избраник има висше образование, 7,2% са студенти и учащи, а 5,3% – пенсионери.

Последно променена в Сряда, 01 Ноември 2017 23:29
Оценете
(0 гласа)
Прочетена 788 пъти
Ludogorie info

www.ludogorie.info

Оставете коментар

Пояснителен текст относно коментарите...