Регистриране на потребител

или Отказ
Часът е: 10:33

Независимият Ван дер Белен ще е новият австрийски президент

Независимият Ван дер Белен ще е новият австрийски президент Снимка: © БГНЕС

Независимият кандидат Александър ван дер Белен ще е новият австрийски президент, след като по предварителни данни води с убедителна преднина

пред своя опонент от крайнодясната Партия на свободата Норберт Хофер.

Според резултатите бившият лидер на Зелените получава 53,3% от гласовете, докато Хофер взима 46,7%.

Крайната десница призна загубата

Официалните резултати от вота не се очакват преди понеделник, но въпреки това от Партията на свободата признаха загубата си само няколко минути след излизането на първоначалните резултати. „Бих искал да поздравя г-н Ван дер Белен за този успех", заяви Херберт Кикъл от ръководството на партията по обществената телевизия.

Своето поражение призна и самият Хофер със съобщение в социалните мрежи.

„Поздравявам Александър ван дер Белен за неговия успех и призовавам всички австрийци да се обединят и да работят заедно", написа Хофер във Фейсбук, допълвайки, че се чувства „невероятно тъжен".

В същото време лидерът на крайнодясната партия Хайнц-Кристиан Щрахе отхвърли възможността да започне правни стъпки по оспорване на резултатите.

„Този път очевидно няма да има оплаквания... Днес можем да сме сигурни, че с гласовете на избирателите е работено правилно", каза Щрахе в телевизионно обръщение. През май Хофер отново загуби от Ван дер Белен по време на предишните избори в страната. Те бяха оспорени от лагера на крайнодесните, което доведе до повторното провеждане на гласуването днес.

Тогава преднината на независимия кандидат беше само около 30 000 гласа.

Реакции от света

След излизането на резултатите не закъсня и реакцията на другите световни лидери към победата на бившия зелен лидер. Вицеканцлерът на Германия и министър на енергетиката Зигмар Габриел приветства победата и заяви, че това е победа на разума.

„Камък падна от сърцето на всички в Европа", написа той в Туитър, допълвайки, че на изборите разумът победи срещу десния популизъм.

Положителна реакция дойде и от Люксембург, където външният министър Жан Аселбьорн каза, че резултатите от вота ще повлияят положително на репутацията на Австрия.

„След победата на Тръмп и референдума във Великобритания австрийските избиратели показаха, че разумът, толерантността и хуманността не са чужди думи по време на избори в ЕС", каза той.

Удар за крайната десница

Загубата на Хофер, освен удар по крайната десница, ще е и глътка въздух за европейските лидери на фона на успеха на движенията срещу статуквото, който се наблюдава в други държави като Великобритания, САЩ, Франция.

Едно от обещанията, които Норберт Хофер превърна в основа на своята кампания, беше това за разрушаване на статуквото, по-тесни връзки с Русия и борбата срещу „централизираната власт на Брюксел".

Популистките групи от левия и десния спектър в цяла Европа успяха да се възползват от нарастващото чувство за безпокойство от глобализацията, мултикултурализма, неравенството и финансовите съкращения.

Изборите в Австрия се провеждат в същия ден, в който в Италия се състои референдум, който също държи залога за политическото бъдеще на страната и може да доведе до оставката на премиера Матео Ренци, подновявайки политическия хаос в блока.

Паралелно с това друг притеснителен аспект от силните позиции на Хофер, който стигна до балотаж, е възможността това да положи основите на завръщане в управлението на неговата Партия на свободата, основана от бивши нацисти.

Последно променена в Понеделник, 05 Декември 2016 12:53
Оценете
(0 гласа)
Прочетена 639 пъти
Ludogorie info

www.ludogorie.info

Оставете коментар

Пояснителен текст относно коментарите...