Регистриране на потребител

или Отказ
Часът е: 4:54

Изложба за 140 години от рождението на художника Харалампи Тачев Избрана

Четвъртък, 08 Декември 2016 09:50
Изложба за 140 години от рождението на художника Харалампи Тачев Снимка: © Ludogorie Info

Изложбата "Многоликият романтик", посветена на 140 години от рождението на художника Харалампи Тачев, е подредена в Русенския исторически музей.

Това съобщиха от културната институция в града.

От музея коментират, че Харалампи Тачев е малко познат на широката общественост, въпреки че е възлова фигура за развитието и разбирането на българското изкуство. Той се утвърждава като първия български художник-декоратор. Творческите му търсения се разгръщат в широк спектър от изобразителното изкуство - пейзажи, илюстрации за вестници и календари, изготвяне на проекти на банкноти и пощенски марки. Художникът прави поздравителни адреси, оформление на афиши, корици на книги ("Под игото" на Иван Вазов, "Песни" на Кирил Христов, "Голгота" от Ана Карима, илюстрациите в "Сън за щастие" от П. Славейков) и покани, църковна стенопис, стъклопис и хералдика.

През 1900 г. Тачев създава герба на София. Автор е на декоративното оформление на емблематични сгради, сред които тези на Централните хали, Богословския факултет на Софийския университет, храм-паметника "Св. Ал. Невски". Тачев рисува и в русенските църкви "Вси Светии" и "Успение на Света Богородица".

Акцент в изложбата е Манифестът за обявяването на Независимостта на България през 1908 г., върху който художникът работи в продължение на две години. Сред експонатите е и Указ на цар Борис III за провъзгласяването на Иван Вазов за народен певец.

Изложбата ще остане в Русе до края на март. Тя е предоставена от Регионалния исторически музей - София.

Последно променена в Петък, 09 Декември 2016 15:15
Оценете
(0 гласа)
Прочетена 6689 пъти
Ludogorie info

www.ludogorie.info

Оставете коментар

Пояснителен текст относно коментарите...