Регистриране на потребител

или Отказ
Часът е: 10:36

Изложба „ДАДА 100 – Тристан Цара и неговият свят“ бе открита в Русе Избрана

Вторник, 11 Октомври 2016 10:36
Изложба „ДАДА 100 – Тристан Цара и неговият свят“ бе открита в Русе Снимка: © Ludogorie Info

В Художествена галерия Русе се откри изложба „ДАДА 100 – Тристан Цара и неговият свят", която е част от форума Дни на културата, изкуството и образованието „Елиас Канети"

на ОП „Русе Арт" и Международния литературен фестивал Русе 2016 на МД „Елиас Канети".

Домакин на експозицията беше проф. дфн. Пенка Ангелова, председател на МД „Елиас Канети" и Мариан Савов, директор на ОП „Русе Арт". На откриването присъстваха още доц. д-р Стефко Бурджиев, областен управител на област Русе, Томас Емерлинг, частен колекционер, Елена Великова, директор на Художествена галерия Русе, Александър Волман и много ценители на изкуството.

В изложбата са представени 35 литографии на Анри Матис, Андре Масон и Ханс Арп в оригинал, както и на Пабло Пикасо (копия). Дадаизмът – артформа създадена в началото на XXвек в Цюрих революционизира доминиращите дотогава представи за изкуството и бързо набира международна популярност. Тримата художници, които са автори на някои от големите творби на импресионизма и експресионизма, дават своя принос за развитието на дадаизма. Обединява ги приятелството им с румънско-френския поет Тристан Цара. Изложбата „ДАДА100 – Тристан Цара и неговият свят" показва три книги със стихотворения на Цара ("Denosoiseaux" – От нашите птици, "Midisgagnés" – Повече следобеди и "TerresurTerre" – Земя върху Земя) и едно списание (Transition№ 23 – Преход № 23), илюстрирани от гореспоменатите художници. Експонатите, представени в изложбата са от частната колекция на г-н Емерлинг.

Стефко Бурджиев благодари на организаторите за поканата и изрази своето задоволство от провеждането на Международния литературен фестивал Русе 2016. Той подчерта, че чрез творчеството на Тристан Цара, русенци имат възможност да се докоснат до малко показвани до този момент рисунки на четиримата световно известните художници. Областният управител благодари специално и на Томас Емерлинг за предоставените от него творби за изложбата.

Последно променена в Петък, 14 Октомври 2016 10:40
Оценете
(1 глас)
Прочетена 7149 пъти
Ludogorie info

www.ludogorie.info

Оставете коментар

Пояснителен текст относно коментарите...