Регистриране на потребител

или Отказ
Часът е: 11:14

Нараства броят на поставените под карантина в община Ветово Избрана

Нараства броят на поставените под карантина в община Ветово Снимка: © Лудогорие инфо

Общо 13 са карантинираните към настоящия момент в населените места на територията на община Ветово.

За четири от тях информацията е получена от Регионалната здравна инспекция (РЗИ), а за 9 – на „горещия" телефон на Община Ветово чрез сигнали на граждани. Лицата са поставени под наблюдение след завръщане от пътуване в рискови държави и населени места. Техният брой е както следва: гр. Ветово - 6, гр. Глоджево – 1, гр. Сеново – 1 (завърнал се от Банско), с. Смирненски – 4, с. Писанец – 1.

Органите на реда, в пълна координация със служителите на Общинска администрация, следят стриктно за спазването на изискванията, разпоредени със заповеди на министъра на здравеопазването относно ограничаването разпространението на коронавируса, като извършват съвместни обходи по населени места в общината. Заместник-кметът на Община Ветово Нермин Метинова изрази задоволство от факта, че населението осъзнава сериозността на проблема и поради това до сега няма регистрирани случаи на неспазване на карантината или наложените ограничения. Няма задържани, няма и образувани досъдебни производства във връзка с коронавируса, подчерта Метинова.

Кметът на общината д-р Мехмед Мехмед заяви пред репортер на Лудогорие инфо, че още в началото на седмицата е успял да осигури над 1300 предпазни маски, 100 от които са дарение. Те са разпределени пропорционално на служители в Общинска администрация, училища и детски градини на територията на общината, както и за служителите на полицията. Кметът съобщи още, че със защитни облекла, маски и ръкавици са снабдени социалният патронаж, обслужващ възрастните хора, както и служителите, извършващи обход на карантинирани лица.

Общинска администрация Ветово функционира при завишен противоепидемичен контрол и продължава да обслужва жителите на общината, съгласно въведените ограничения в условията на обявеното извънредно положение в страната, посочи д-р Мехмед. Сигналите, подадени на горещите телефони биват своевременно обработвани и в зависимост от тяхното естество се извършват проверки на място или се съдейства по всякакъв възможен начин за нуждите на рисковите групи от населението в общината, отбеляза той.

Зам.-кметът Нермин Метинова информира, че към настоящия момент не функционира аптека в с. Смирненски, но с помощта на кметството е създадена стройна организация предписаните рецепти да бъдат изпълнявани в кратки срокове в аптеката в гр. Глоджево. Тя добави още, че социалният патронаж и млечната кухня също са пренастроили своята работа в съответствие с новите извънредни обстоятелства – въведено е използването на еднократни съдове с оглед завишените санитарни изисквания, като в същото време значително е разширен и обхвата на дейността.

От петък 20.03.2020 г. в община Ветово започва дезинфекция на открити обществени пространства с голям интензитет на движение и присъствие на хора – площади, детски площадки, дворове на училища и детски градини, джамии, църкви, спирки и др. обекти и съоръжения с препарата „Вируцид", който е ефикасен срещу грипни и корона вируси. Целта е с всички възможни методи и средства да се предотврати разпространението на заразата.

На въпроса дали се предвижда въвеждане на вечерен час на територията на Община Ветово, както това беше направено в други общини, зам.-кметът заяви, че тази мярка все още не е законово регламентирана и не е редно да се прилага.

Нермин Метинова още веднъж призова жителите на община Ветово стриктно да спазват противоепидемичните указанията и препоръки на Министерството на здравеопазването за предпазване от заразяване с коронавирус. Посланието й към хората от всички населени места е: „Нека бъдем разумни! В името на нашите деца, майки, бащи, баби и дядовци! Заедно можем!"

Последно променена в Петък, 20 Март 2020 00:41
Оценете
(11 гласа)
Прочетена 4747 пъти
Ludogorie info

www.ludogorie.info

Оставете коментар

Пояснителен текст относно коментарите...