Регистриране на потребител

или Отказ
Часът е: 10:44

Председателят на Общинския съвет във Ветово се включи в залесителна акция Избрана

Председателят на Общинския съвет във Ветово се включи в залесителна акция Снимка: © Лудогорие инфо

Председателят на Общинския съвет във Ветово д-р Мехмед Мехмед се включи в залесителната акция, посветена на Седмицата на гората.

Добродетелното събитие се проведе на 5 април, тази година, на територията на община Ветово.

Близо 30 дръвчета от видовете чинар, сребролистна липа, явор и червен дъб бяха засадени в дворовете на четирите учебни заведения съответно във Ветово, Глоджево, Сеново и Смирненски. В благородната инициатива активно се включиха и общински съветници, лидери на политически сили, кметове на населени места и директори на училища. Своя неоценим принос за обогатяването на фитофонда на територията на общината дадоха и Димитър Денев - зам.-председател на ОбС (ПП ГЕРБ), Баки Солак - директор на "Бюро по труда" - Ветово (ПП ДПС), Георги Георгиев (ПП БСП), общинските съветници - Пламен Пенчев, Гюнейт Исметов, Ибрям Караманов, Шинасидин Ферадов, Недялко Йорданов, Нежля Реджебова и други. 

Растителните видове са осигурени от „Ветовска гора" ЕООД по инициатива на Общинския съвет във Ветово, посочи управителят на дружеството инж. Пламен Славчев.

Председателят на Общинския съвет във Ветово д-р Мехмед Мехмед поясни за медията ни, че по идея и предложение на Общинския съвет във Ветово, „Ветовска гора" ЕООД започва залесяване на територия от около 30 дка в района на град Глоджево с акация. Залесяването ще бъде със собствени средства на дружеството, тъй като през последните три години „Ветовска гора" показва много добри резултати, има сериозни средства, спестени като актив в дружеството и именно поради това може да си позволи собствено залесяване, подчерта д-р Мехмед.

Статистиката като цяло за страната показва, че в повечето случаи само се сече без да се залесява. Идеята и философията на Общинския съвет, както и на управителя на „Ветовска гора" е, всяка година да се залесяват със собствени средства свободни терени от около 100 дка, продължи д-р Мехмед.

Управителят на „Ветовска гора" инж. Пламен Славчев допълни, че залесяването ще стартира в местност между Глоджево и Беловец, която доскоро е била обрасла само с храсталаци, а сега вече е изчистена и предстои да се изоре. Извършен е оглед на всички земи, попадащи в обсега на „Ветовска гора" при което се е установило, че около 300 дка са т. нар. „голинѝ", които може да бъдат залесени. Идеята е тези пустеещи територии да бъдат оползотворени чрез залесяване през следващите 2-3 години. За целта се предвижда да бъдат засадени бързорастящи видове като акация, а на по-усойните и влажни места, напр. около река Лом –тополи, посочи Славчев.

Д-р Мехмед Мехмед подчерта, че „философията за развитие на „Ветовска гора" не е само и единствено да се сече гората, а напротив, от една страна - да задоволяваме нуждите на жителите на територията на община Ветово, а от друга страна, да правим така, че дружеството да печели, и в същото време да развиваме и лесокултурни мероприятия, каквата би трябвало да бъде и философията на всяко едно горско стопанство".

 

 

 

 

 

 

 

 

Последно променена в Понеделник, 09 Април 2018 03:27
Оценете
(5 гласа)
Прочетена 1533 пъти
Ludogorie info

www.ludogorie.info

Оставете коментар

Пояснителен текст относно коментарите...

  1. ТОП
  2. КОМЕНТАРИ
  3. ТАГ