Регистриране на потребител

или Отказ
Часът е: 3:36

Литературeн клуб „Христо Вишанов” във Ветово отбеляза своята 10-годишнина Избрана

Литературeн клуб „Христо Вишанов” във Ветово отбеляза своята 10-годишнина Снимка: © НЧ ”Н.Й.Вапцаров 1909г.”, Ветово

Литературният клуб „Христо Вишанов" във Ветово стана на 10 години. Те не са нито малко нито много, но достатъчно, за да оставят след себе си трайна следа,

за която добре говорят издадените четири сборника и по няколко стихосбирки на всеки творец. Множество са и проведените творчески срещи с любители на поезията и такива с литературния клуб „Петя Йорданова" и сатиричния клуб "Охлюв" от град Исперих, „Паралел 44" от Велики Преслав , „Иван Вазов" от Сопот , клубовете от Тервел, Русе и др.

Днес ветовските стихоплетци проведоха литературна сбирка в памет на своя патрон „Христо Вишанов, роден през1937 г. в с.Топчии, Разградско. По-късно семейството му се преселва да живее във Ветово. Учи в местното училище, продължава образованието си в Русе.Отбива военната си служба като моряк от бреговата охрана във Варна и отново се завръща във Ветово. За съжаление съвсем за кратко време. Защото през есента на 1959 г., по време на почивката си в Обзор, Бургаско влиза във водите на Черно море , за да се завърне от там само в спомените на близки и познати. Ако беше жив, през тази година щеше да навърши 80 години.

Секретарят на читалището и Председател на литературния клуб Янка Колева припомни на всички за човека и твореца Христо Вишанов като разказа за него. Атанас Костов член на литературния клуб и близък приятел и съученик на Вишанов сподели интересни случки от техните младежки години. Цветанка Петрова изпя авторска песен за него, а Иванка Владимирова, също негова съученичка, чете свои стихове, които му е посветила.

Срещата протече в една приятна, топла атмосфера в спомени и стихове за морето и любовта, написани от Христо Вишанов, които ще останат съхранени в НЧ "Н.Й.Вапцаров 1909г." – Ветово.

След срещата всички поднесоха цветя на гроба на Христо Вишанов и се взряха в надписа на паметната плоча част от неговото стихотворение „Тъга":
Морето в мен остана като спомен,
като мечта до край не изживяна.....
и в стиховете си сякаш е предчуствал съдбата си.

Поклон !

НЧ "Н.Й.Вапцаров 1909г.", Ветово

Последно променена в Сряда, 15 Ноември 2017 00:09
Оценете
(1 глас)
Прочетена 914 пъти
Ludogorie info

www.ludogorie.info

Оставете коментар

Пояснителен текст относно коментарите...