Регистриране на потребител

или Отказ
Часът е: 2:22

Шуменски състави спечелиха награди от фестивала Дни на българската култура в Охрид

Шуменски състави спечелиха награди от фестивала Дни на българската култура в Охрид Снимка: © Лудогорие инфо

Танцовият състав „Алкомет" и клубът за народни хора „Борев" от Шумен спечелиха големите награди на фестивала Дни на

българската култура, фолклор и традиции в Охрид, съответно за изпълнение на пирински танц и хоро. Това съобщи на БТА хореографът Борис Иванов, ръководител на съставите.

На фестивала, популяризиращ българския певчески и танцов фолклор, състоял се от 29 юни до 3 юли в Охрид, са се представили 25 състави от България. Той е бил организиран и със съдействието на посолството ни в Северна Македония, отбеляза Иванов.

По думите му фестивалните дни са били съпроводени и с изложба на български фотографии на автентични носии и кръгла маса на тема "Фолклорът на Балканите", с участието на учени от БАН и фолклористи от Гърция, Албания и Северна Македония.

Спечелените награди са поредно признание за работата на младия шуменски хореограф, който ръководи и други фолклорни състави, с които има завоювани множество други отличия. Като най-ценни за него той определи спечелената с друг негов състав "Луди млади" Световна купа по танци в Испания миналата година, както и връчените му тогава "Златна муза" - годишна награда за хореография, за преподавателската му дейност, и "Бронзова лира", присъдена му от Съюза на българските музикални и танцови дейци.

Последно променена в Четвъртък, 04 Юли 2019 19:54
Оценете
(1 глас)
Прочетена 365 пъти
Ludogorie info

www.ludogorie.info

Оставете коментар

Пояснителен текст относно коментарите...