Регистриране на потребител

или Отказ
Часът е: 3:35

Повече от 60 безработни от Шуменска област ще бъдат наети на работа Избрана

Повече от 60 безработни от Шуменска област ще бъдат наети на работа Снимка: © Ludogorie Info

Шейсет и четирима безработни от Шуменско се предвижда да бъдат наети на работа за срок от шест месеца, на пълен работен ден,

по Регионалната програма за заетост. Това стана известно на днешното заседание на Постоянната комисия по заетостта в областта.

Размерът на средствата за финансиране на програмата за всяка област в страната е определен по методика, утвърдена със заповед на министъра на труда и социалната политика, съобразно средномесечното равнище на безработицата и средномесечния брой на регистрираните безработни в региона. Разпределените средства в Националния план за действие по заетостта през 2017 г. за област Шумен са в размер на 223 770 лв.

Директорът на Регионалната служба по заетост във Варна Пламен Начков съобщи, че средното месечно ниво на безработицата за област Шумен е 14.5 процента, което е по-високо от средното за страната. Най-ниско е равнището на безработицата в областния град - 4.3 на сто, а най-високо - в общините Венец /56 процента/, Каолиново /55.5 процента/ и Никола Козлево /53,8 процента/.

По думите му средно на месец в областния град има обявени по 277 работни места в дирекцията "Бюро по труда", докато във Венец те са 14, в Никола Козлево - 21, а в Каолиново са 60. Затова в тези три общини се предвижда да бъдат наети най-много безработни - по седем, а в общините Върбица, Смядово и Хитрино, където равнището на безработицата също е много високо, да бъдат разкрити по шест работни места, отбеляза Начков.

Общинските администрации в областта трябва да подадат своите проектни предложения до 17 март. Предстои работна група с експерти от Регионалната служба по заетостта във Варна и от дирекцията "Бюро по труда" в Шумен да оценят предложенията. Регионалната програма за заетост ще бъде одобрена на следващото заседание на комисията по заетостта в област Шумен, насрочено за 28 март, бе съобщено на заседанието.

Последно променена в Петък, 10 Март 2017 19:17
Оценете
(2 гласа)
Прочетена 387 пъти
Ludogorie info

www.ludogorie.info

Оставете коментар

Пояснителен текст относно коментарите...