Регистриране на потребител

или Отказ
Часът е: 2:05

Склад с 16 тона химически вещества горя в "Каолин"

Склад с 16 тона химически вещества горя в "Каолин" Снимка: © БГНЕС

Склад с 16 тона химикали на фирма "Каолин", град Сеново, горя днес по обяд. В момента на пожара там е имало метални варели от по 100 килограма от веществото натриев хидросулфит,

който се ползва за избелване на добивания от фирмата камък, предаде кореспондентът на БГНЕС от региона.

Сигналът е подаден в 12.06 часа, като на място са били изпратени четири екипа на пожарната от Русе и Ветово, екипи на полицията и "Спешна помощ". Районът в радиус от 300 метра е бил отцепен. На мястото на инцидента са пристигнали директорът на ОД на МВР-Русе гл. инспектор Георги Великов, началникът на Областното управление "Пожарна безопасност и защита на населението" комисар Димитър Павлов и директорът на Инспекцията по труда-Русе Ирена Николаева.

Огънят е бил потушен за два часа, като мястото е било засипано с инертни материали с помощта на фадроми. По информация на комисар Димитър Павлов пожарът не е умишлен. Той обясни, че натриевият хидросулфит е нестабилно вещество и при навлажняване се отделя топлина и има процес на горене. При горенето се отделя серен диоксид, който в комбинация с влагата и въздуха се превръща в серниста киселина. Вероятно пожарът е предизвикан от дъждовете, но причините тепърва ще се изясняват.

Не се е наложила евакуация на населението от град Сеново, няма пострадали работници и пожарникари. Все още не може да се каже какво количество от химикала е унищожено. По случая е образувано досъдебно производство.

Това е втори пожар в химическия склад на "Каолин" за последните осем години. През 2006 г. той отново пламна, като тогава пожарът е бил гасен повече от девет часа.

Последно променена в Неделя, 01 Юни 2014 23:10
Оценете
(2 гласа)
Прочетена 2318 пъти
Ludogorie info

www.ludogorie.info

2 коментара

  • Връзка на коментара http://www.supplementario.com Вторник, 08 Септември 2015 23:22 публикуван от http://www.supplementario.com

    Интересен пост, ще се върна тук отново.

  • Връзка на коментара Георги Стоев Събота, 27 Декември 2014 23:04 публикуван от Георги Стоев

    Спомена през 1975 година за развитието на добива на колиновата суровина и преработката му в построените през този период фабриките в Каолиново,Сеново и Вятово на базата на запасите са правени разчети до 2030 година.Интересно какво е сегашното състояние и дали сме били прави.

Оставете коментар

Пояснителен текст относно коментарите...