Регистриране на потребител

или Отказ
Часът е: 1:27

Празник на русенския рок и юбилей на Кирил Маричков на Грийн рок фест 2019 в Русе

Празник на русенския рок и юбилей на Кирил Маричков на Грийн рок фест 2019 в Русе Снимка: © Лудогорие инфо

24 рок и метъл групи от Русе ще вземат участие в 11-тото издание на Грийн рок фест. Фестивалът ще се проведе на 13, 14 и 15 септември

от 17:30 часа на пл. „Свобода" и е с акцент върху местния рокаджийски дух, а входът е свободен. Специален гост ще бъде супер групата „Фондацията", която на 15 септември в Русе ще представи проекта си „75 години Кирил Маричков", със специалното участие на Валди Тотев и Атанас Пенев от Б.Т.Р. Събитието се организира по инициатива на Община Русе, Фондация „Русе – град на свободния дух", Сдружение „Грийн рок фест" и рок общността на Русе, със съдействието на „Общински пазари" ЕООД, „Нетуоркс България" ЕООД, „ВИТТЕ Аутомотив България" ЕООД, „Хускварна Строително оборудване" ЕООД, „В и К" ООД - Русе, УМБАЛ „Медика", „Мегахим" АД и „Дунарит"АД.

„Тазгодишното издание на Грийн рок фест е по-специално с това, че за първи път рок общността на Русе си подаде ръка и всеки един от местните музиканти дава всичко от себе си за да направи един чудесен музикален подарък на русенци и гостите на града. Това е в унисон и с мисията на Фондация "Русе – град на свободния дух" да създава чувство на общност", коментира Изпълнителният директор на Фондация "Русе – град на свободния дух" Елена Минкова. Тя допълни, че през тази година като съпътстващи събития в рамките на фестивала са предвидени изложба на шаржове на български рок музиканти с автор русенецът Огнян Балканджиев, както и художествено рисуване на лица, което ще бъде осъществено със съдействието на Общински младежки дом - Русе. На 15 септември публиката ще има възможност да се наслади на вечните хитове на българската рок легенда "Щурците", които ще прозвучат в изпълнение на група "Фондацията" Валди Тотев и Наско от Б.Т.Р. Проектът е посветен на 75-годишния юбилей на Кирил Маричков и ще бъде представен в Русе преди премиерата през октомври в София.

Програмата на фестивала, която е своеобразна антология на русенския рок, беше представена от Управителя на Сдружение "Грийн рок фест" Мария Атанасова. Грийн рок фест ще бъде открит на 13 септември с изпълнения на групите Dismounted, Artificial comet, „Пердах", ROCKTRACER, „Хаос", 4 Aces, „Силует", „Трол" и „Фобос". През следващия ден ще прозвучат парчета на още 10 русенски банди: „Дилема", Born for vengeance, „Слонът на принцесата", Explicit, Claymore, „Скролетикс", „Голата истина", Waveslave –Селект, Ugly pearls, а изненадата на вечерта е познатата от близкото минало група „Фаворит". В последният ден са предвидени изпълнения на групите: M.I.G. 21, Old Guns , Groovy makers, Hammer dance и „Попокатепетъл". На сцената през първите два дни на фестивала ще прозвучат авторски песни от различни стилове на твърдата музика, а в последният ден публиката ще има възможност да се наслади на кавъри на български и световни хитове. Някои от русенските групи имат дългогодишна история и се събират специално за Грийн рок фест през тази година, а други тепърва изгряват на сцената.

Грийн рок фест стартира през 2009 година и от тогава до сега е едно от значимите събития в Русе. Идеята на фестивала е да даде шанс на групи в началото на тяхната кариера да покажат музиката си, да свирят на една сцена с родни и световни звезди, да намерят приятели, да пазят природата. Мотото му е "Нека запазим природата си зелена!"

На сцената на Грийн рок фест през годините са се изявявали младежки банди от София, Русе, Враца, Пловдив, Пазарджик, Силистра, Бургас, Варна, Тутракан, от Румъния, Турция, Сърбия и Македония. Специални гости на фестивала са били звезди като легендите „Назарет" , Джон Лоутън /Uriah Heep/, Джо Лин Търнър /Rainbow/, Тим „Рипър" Оуенс /Judas Priest/, Миленко Матиевич /Steelheаrt/, „Бонфайър", култовите български групи „Тангра", „Б.Т.Р.", „Кикимора", „Обратен ефект", българските рок емблеми Васко Кръпката, Милена Славова, Валди Тотев и Дими Димитрова.

Последно променена в Вторник, 13 Август 2019 17:32
Оценете
(1 глас)
Прочетена 109 пъти
Ludogorie info

www.ludogorie.info

Оставете коментар

Пояснителен текст относно коментарите...