Регистриране на потребител

или Отказ
Часът е: 3:50

Изложба за краеведите на Лудогорието е подредена в Исперих

Изложба за краеведите на Лудогорието е подредена в Исперих Снимка: © Ludogorie Info

Изложба "Краеведите - паметта на Лудогорието" е подредена в Етнографската къща в Исперих. Официалното откриване на експозицията, която се организира от Историческия музей в града

е днес от 17 часа, съобщи уредникът в музея Веселина Белева.

Изложбата е по случай Деня на народните будители и е посветена на малцината краеведи на Лудогорието.

Богат снимков материал и текстове представят делото на Бончо Вачев, Йордан Стефанов, Борис Илиев, Стоян Янков и Матю Димитров, сподели Белева. Трима от тях (Бончо Вачев, Борис Илиев и Стоян Янков) са автори на историята на Исперих. Под ръководството на Бончо Вачев през 1975 г. се открива Музейната експозиция в града.

Йордан Стефанов посвещава живота си на Археологическия резерват "Сборяново". Задълбочавайки проучванията върху археологическото богатство на Исперихския край, Стефанов допринася те да станат достояние на българската и на световната общественост.

Юрист и театровед по професия, краевед, историк, фолклорист и етнограф по призвание Борис Илиев е автор на изследвания за цели единадесет населени места в Североизточна България. Той проучва делото на Таньо войвода и неговите четници и поставя началото на похода "По стъпките на четата на Таньо войвода".

Стоян Янков е библиотекарят - музикант с призвание на краевед, който записва предания и легенди от Делиормана и заедно с Матю Димитров проучва миналото на селищата Лъвино и Малък Поровец.

За да се родят толкова много селищни истории, петимата родолюбци обикалят Лудогорието, срещат се с различни хора, събират дума по дума спомени и дати, коментира Веселина Белева. Посетителите ще могат да видят и плодовете на техния труд - книгите им. Изложбата може да бъде разгледана от жителите и гостите на Исперих до края на ноември.

Последно променена в Неделя, 01 Ноември 2015 16:55
Оценете
(0 гласа)
Прочетена 291 пъти
Ludogorie info

www.ludogorie.info

Оставете коментар

Пояснителен текст относно коментарите...