Регистриране на потребител

или Отказ
Часът е: 7:29

”Пробития камик” при село Писанец Избрана

Село Писанец се намира на 30 км югоизточно от град Русе, край пътя Русе – Разград, по р. Бели Лом.

В селото съжителстват представители на две етнографски групи – балканджии и хърцои. Наследниците на хърцоите, старо местно население, обитават предимно махала Драката, над която е едната от двете Кралимаркови стъпки. Около селото има две старобългарски градища, едното от които е играло стратегическа роля в региона през ХIII век. По това време крепостта е била равна по значимост на средновековния град Червен.

Обитавано почти без прекъсване в продължение на хилядолетие, селището предполага съхранена обредност, топонимия и вярвания. Топонимът „Пробития камик" е повод за извършване на проучвания от редица изследователи.

„Пробития камик" се намира на ръба на скален венец в края на гората „Могилите", 2 км ЮЗ от селото. Под него е реката и местността „Камберица", отсреща на около 50 м по права линия е „Казън канара". „Пробития камик" е кръгъл вертикален отвор с правилна форма, който е издълбан в хоризонтална скала. Той има диаметър 100 см, дълбочина 142 см от нивото на земята и височина на запазената част от съоръжението над земното равнище – 80 см.

Обяснение за употребата му сред местните жители няма. Не издържат на логиката предположенията, че водата в него е използвана за водопой на животните, тъй като малкият обем на резервоара, пресеченият терен и разположението – в края на скален венец, не позволяват подобни действия.

За близката „Казън канара" се вярва, че в нея поп Мартин скрил казан пари, заради което носи това име. Названието вероятно е получено от тур. „къзъм" – 'момиче', което поставя обекта в редицата от топоси, свързани със скок на мома, гонена от турци (Момина скала, Момина крепост, Девин град и др. под.). Напоследък подобни места се обвързват с астрономически обекти, край които често в по-ново време се търси имане, заровено от хайдути. Подобно тълкуване дава възможност да се погледне и на „Пробития камик" като на предполагаем култов обект, обвързан с наблюдения на нощното небе. В неговото водно огледало би могло да се проследява изгрев, зенит или залез на някои съзвездия в определен календарен момент.

Последно променена в Четвъртък, 14 Март 2013 15:32
Оценете
(1 глас)
Прочетена 2838 пъти
Ludogorie info

www.ludogorie.info

Оставете коментар

Пояснителен текст относно коментарите...