Регистриране на потребител

или Отказ
Часът е: 10:13

Доклад "Бисерци - еталон за мултикултурна позитивна среда" ще бъде представен в Балчик Избрана

Доклад "Бисерци - еталон за мултикултурна позитивна среда" ще бъде представен в Балчик Снимка: © Лудогорие инфо

Д-р Надие Карагьозова представя Община Кубрат в шестото издание на международен форум "Българско наследство",

което ще се проведе идната седмица в Балчик (24-28.08.2020).

Доклада й запознава с позитивния етнически модел на християни и мюсюлмани, които в 600-годишната история на селото от Лудогорието живият в сговор и хармония. Специално място е отделено на два от най-големите празника на алианската общност (една от големите етнически общности в селото) – Хъдърлез и Невруз, които са включени в списъка „Живи съкровища" на ЮНЕСКО, като нематериално национално богатство.

Споделени са впечатленията на автора от тяхната битност и посланията, които отправят алианите по време на празниците освен традиционните за здраве и берекет, но и за мирен и хармоничен живот за всички живи същества на планетата Земя. Във философията на алианската теология е залегнала разбирането към друговореца и приемането на различните религии с толерантност и симпатия.

Докладът се опитва да даде кратък отговор и на въпроса - Кой е светецът Хазрети Али, който почитат алианите и местата, свързани с тяхната обредност и ритуали (тюрбета и теккетата). Водещ акцент в заключението, необходимостта от мирното и хармонично съжителстване на различните етноси и религии, които трябва да съхраняват самобитността и идентичността си, но и да дават нов прочит на утвърдения израз - единство и хармония в многообразието, нужен повече от всякога в динамичните време, в които живеем и все повече конфликти свързани с расизма и етнорелигиозната омраза разрастват в различни точки на света.

В дните на форума, секретарят на МКБППМН-Кубрат ще се срещне и с представители на педагогическата общност в града, с които ще сподели опита си с деца от различни етноси в посока формиране на краеведска култура и познаване на местния фолклор.

С това участие, откриваме познатата ни педагожка в ново амплоа - този на краевед-любител и изследовател на местния фолклор.

Последно променена в Четвъртък, 20 Август 2020 19:03
Оценете
(1 глас)
Прочетена 292 пъти
Ludogorie info

www.ludogorie.info

Оставете коментар

Пояснителен текст относно коментарите...