Регистриране на потребител

или Отказ
Часът е: 6:50

Пещерата "Божкова дупка" - рай за прилепите Избрана

Пещерата „Божкова дупка" (или „Кулина дупка") е най-дългата пещера в Лудогорието. Тя се намира на 1200 метра източно от село Кривня

и е разположена в средата на скалния венец посока град Сеново. Общата й дължина е 326 метра и е на четвърто място по дължина в Област Русе. Пещерата е разклонена, хоризонтална и суха. Разделена е на две части като по пода на първата галерия има нападали каменни блокове. След 36 метра тя се стеснява и през процеп се влиза във втората част на пещерата. Тя е от няколко зали с височина 7-8 метра, които имат малки разклонения. Всички разклонения завършват с непроходими стеснени участъци. Пещерата е бедна на вторични образувания.
Наблюдава се голямо количество прилепни екскременти (гуано), на места с дебелина до 120 см. Пещерата се обитава се от прилепите Южен подковонос, Голям подковонос, Малък подковонос, Нощник на Бехщайн, Пещерен дългокрил, Дългопръст нощник и Трицветен нощник - и двата редки видове. В момента прилепите са изпаднали в зимен сън. Пещерата „Божкова дупка" е местообитание и на редки паяци.
Според спициалисти тя е единственото находище в страната на троглобиона. Те са организми, които населяват пещерни екосистеми и са се адаптирали към живот без светлина. Развили са някои от сетивата (усещане за мирис, вкус и слух), и паралелно с това отсъствие на сетива, които не са им нужни (пигментация, зрение). Сред троглобионтите са различни видове паяци, насекоми, риби.
Първите свидетелства за посещение на пещерата са от 1924 г., когато туристи проникват в нея и с пушека на свещи правят надпис "Делиорман". Първото известно проучване е осъществено на 7 май 1961 г. от пещерния клуб при туристическо дружество "Буйна гора"-Разград. Пещерата е детайлно картирана през 1976 г. от пещерняци от същия клуб, а по време на пещерната експедиция "Лудогорие 77-78" е извършена корекция на съществуващата карта. Съществуват сведения за намерени керамични съдове при направените в пещерата проучвания.
Има легенда, че пещерата е била обитавана от Божко войвода, откъдето идва и едно от имената й.

Последно променена в Четвъртък, 14 Март 2013 15:19
Оценете
(2 гласа)
Прочетена 2624 пъти
Ludogorie info

www.ludogorie.info

Оставете коментар

Пояснителен текст относно коментарите...