Регистриране на потребител

или Отказ
Часът е: 12:01

От спешен ремонт се нуждае Храмът „Св. Параскева” в Глоджево Избрана

От спешен ремонт се нуждае Храмът „Св. Параскева” в Глоджево Снимка: Лудогорие инфо

Православният храм „Св. Параскева", намиращ се в центъра на град Глоджево, Русенска област, се нуждае от спешен ремонт на покрива, на фасадата, на стените във вътрешната част и на камбанарията.

Красивата и величествена сграда се руши под неумолимото въздействие на атмосферните влияния, а падащите отломки създават сериозни опасности за молещите се.
Църквата „Св. Параскева" е действащ храм, строежът на който е започнал през далечната 1927 година и е продължил близо 10 години. През 1936 г. той е бил окончателно довършен, открит и осветен от тогавашния митрополит Михаил – Доростолски и Червенски.
Освежителни и укрепителни дейности по сградата на храма са извършвани преди повече от 15 години. „Сега храмът се руши пред очите ни, но църковното настоятелство не разполага с нужните за ремонтирането му средства. Сигнализирали сме с писмо Министерството на културата, Дирекция Вероизповедания към Министерския съвет за започналото рушене на храма, но не намираме подкрепа", казва Павлина Аврамова – касиер на църковното настоятелство към храм „Св. Параскева" в град Глоджево.

Покривът

Покривът - Покривът
На места целостта на покрива е нарушена и имаме опасенията, че той всеки момент може да рухне. По стените на храма се появиха сериозни течове, които освен че загрозяват интериора може да доведат и до безвъзвратно увреждане на иконостаса, който е изключително красив и със значителна историческа стойност.

Ако своевременно не се вземат мерки за ремонт на сградата може да се стигне дори до невъзможност християнското население да може си изпълнява основните ритуали, добави Павлина Аврамова.

Настоятелството на храма разчита на милостивата помощ на граждани, организации и спомоществователи за предпазването на тази светиня от разрушение.

 

Банковата сметка за дарения е
(CECBBGSF) IBAN: BG42 CECB 9790 10E1 8056 00
в ЦКБ АД Клон Русе.

За контакти:
Павлина Аврамова Недкова – касиер
на църковно настоятелство
при храм „Св. Параскева" – гр. Глоджево,
7040 гр. Глоджево, общ. Ветово, обл. Русе
ул. „Коста Момчилов", № 1

тел.: 08184 24-00

Последно променена в Четвъртък, 25 Април 2013 12:17
Оценете
(4 гласа)
Прочетена 5673 пъти
Ludogorie info

www.ludogorie.info

2 коментара

  • Връзка на коментара пепо Петък, 19 Април 2013 13:33 публикуван от пепо

    господин Янев да не се ослушва а да даде малко пари за ремонт

  • Връзка на коментара beden Четвъртък, 11 Април 2013 20:59 публикуван от beden

    Какво пречи земеделските кооперации и големите земеделци и бизнесмени в Глоджево да дарят църквата с по 2 хиляди лева. Със сигурност Всевишния ще ги възнагради многократно за жеста им след това!

Оставете коментар

Пояснителен текст относно коментарите...