Регистриране на потребител

или Отказ
Часът е: 9:39

Специалисти призовават методът "сухо къпане" да се внедри в болниците у нас

Специалисти призовават методът "сухо къпане" да се внедри в болниците у нас Снимка: © Лудогорие инфо

Методът "сухо къпане" трябва да бъде внедрен в българските болници и всеки тежко болен пациент на легло да получава хигиенна грижа чрез него.

Това коментира доц. Деспина Георгиева от факултет "Обществено здраве и здравни грижи" към Русенския университет.

По думите й този метод е доказал своята ефективност, спомага и за намаляване на вътреболничните инфекции. Чрез него се увеличава комфортът на пациента и се облекчава работата на медицинската сестра. Той води и до спестяване на разходи.

Георгиева даде пример, че при традиционния начин медицинската сестра е приведена над леглото на пациента около 40 минути. Чрез метода "сухо къпане" времето се намалява около три пъти. Така се щади и здравето на медицинския персонал.

Тя обясни още, че този метод е иновативен за България. Това обаче не се отнася за останалите европейски страни, САЩ и Турция, където е въведен като стандарт за хигиена през 1990 година.

Доц. Георгиева съобщи, че по проект на Русенския университет - "Разработване и изследване на цялостна концепция за промяна на традиционните с алтернативни методи и средства за хигиена на пациенти, които не са в състояние да се обслужват сами", на който тя е ръководител, методът ще бъде приложен експерименталното върху 120 пациенти от Университетската болница "Канев" в Русе.

Лечебното заведение получи и дарение от Русенския университет - две хигиенни колички, които ще са необходими са дейностите по проекта, който се осъществява чрез фонд "Научни изследвания" към висшето училище. В екипа са включени 10 преподаватели и 11 студенти от специалностите "Медицинска сестра" и "Акушерка".

"Нашият призив е този метод да се регламентира и да се включи в клиничните пътеки като дейност на сестрата, да бъде финансиран от Здравната каса и да се наложи много бързо в лечебните заведения като метод за хигиена на тежко болни пациенти", каза доц. Георгиева.
От УМБАЛ "Канев" информираха, че предстои да се организира и инициатива за набиране на средства за закупуването на още 20 хигиенни колички и консумативите за тях.

Последно променена в Сряда, 26 Юни 2019 19:46
Оценете
(1 глас)
Прочетена 242 пъти
Ludogorie info

www.ludogorie.info

Оставете коментар

Пояснителен текст относно коментарите...