Регистриране на потребител

или Отказ
Часът е: 1:59

Чаят е здраве, чаят е култура

Чаят е здраве, чаят е култура Снимка: © Лудогорие инфо

Изложение за чай в столицата събра почитателите на полезната напитка в различните й вариации.

Чаят е за здраве, чаят е култура,

чаят е нещо, което трябва да бъде част от живота на всеки човек, убедена е Илияна, един от организаторите на изложението за чай, което се провежда за първи път в България.

На изложението има много марки чай, които са от различни точки на света. Има и български производители, както и вносни чайове от Япония, Китай, Англия и други страни.

По време на него се провеждат и много чаени церемонии и демонстрации, които представят културите на много страни, като японска чаена церемония, английски следобеден чай.

„Искаме да осигурим палитра от култури и да разбием стереотипа, че чаят се пие само, когато сме болни", каза още Илияна.

На изложението 21 фирми представят продуктите си. Един от тях е Иван Кенов, управител на фирма за внос пет известни марки английски чай. Една от тях, водеща във Великобритания, се отличава с много качествен черен чай. Дегустаторите на марката подбират най-качествените съставки от цял свят, за да получат специфичен чай. Има интересна гама от зелени както и плодови чайове.

„Не се пие само лайка и мента при болести. Зеленият и черният чай са изключително полезни. Може би в България черният чай се подценява, а той също има много полезни качества и в никакъв случай не е толкова силен и натрапчив или по-силен от кафето", заяви Кенов.

Той представя и много интересен червен чай, за който се твърди, че е тайната на китайските императори. Той расте само в една провинция на Китай и се е консумирал само от императорското семейство. Много е полезен при диети, а китайците го сервират след всяко по-обилно или мазно ядене.

Български производители на чай също бяха представени на чаеното изложение. Така, например Мария Кирчева, съсобственик на фирма за производство на чай и бързо разтворими напитки, обясни, че работи с български натурални билки, но има и по-екзотични чайове като-черен, зелен, хибискус, както и плодови чайове в комбинация с билки.

„Хората започват да пият все повече чай. Преди години не беше така", коментира Мария.

„Много хора си обичат традиционните билки и си ги купуват, но други искат да опитат нещо по-различно като комбинация. Много хора пият чай вече не само докато са болни и не само в зимните месеци, а целогодишно по всякакви поводи-за успокоение, енергия. Хората обичат нашите български вкусове, а и е хубаво да ползваме това, което нашата си природа ни е дала", каза още тя.

 

Последно променена в Понеделник, 19 Февруари 2018 14:11
Оценете
(0 гласа)
Прочетена 546 пъти
Ludogorie info

www.ludogorie.info

Оставете коментар

Пояснителен текст относно коментарите...