Регистриране на потребител

или Отказ
Часът е: 3:32

Практически съвети на лекаря за жегите Избрана

Практически съвети на лекаря за жегите Снимка: © Ludogorie Info

Не претопляйте децата и себе си в горещите дни. Това заяви в консултация за опасността от жегите д-р Красимира Златева от звеното „Спорт за всички и спортни дейности"

в община Стара Загора.

Ето какво ни препоръча тя:

Лятото е най-приятният сезон в годината, но крие потенциални рискове, особено за хората с хронични и сърдечно-съдови заболявания и деца в ранна възраст. Тогава влиянието на топлинния фактор и слънчевата енергия върху човешкото тяло е най-силно изразено. Мерките важат за всички останали.

При болните от сърдечно-съдови заболявания през лятото най-честите усложнения са ритъмните нарушения, поради настъпилата промяна в електолитния баланс на организма. Болните от сърдечно-съдова недостатъчност често стигат до хипертонични колапси. Затова е необходима адекватна хидратация и избягване на пряко излагане на топлинните фактори. Съветът към тях е да се излагат на приятните слънчеви лъчи рано сутрин или в следобедните часове. И винаги да защитават кожата си с подходящи козметични продукти, да увеличат приема на течности с поне литър, литър и половина повече от стандартния си дневен прием, и да изберат почивка на планината или на прохладно място на морския бряг. Защото планинският климат е по-благоприятен за организма от морския по време на жегите. Разбира се, дългите планински преходи не са за предпочитане.

Страдащите от сърдечни заболявания е добре да посетят лекуващия си лекар, който да регулира дозата на медикаментите им, която да бъде съобразена с летния период. Добре е и по-често да измерват кръвното си налягане.

Хората с ниско кръвно налягане са също рискова група в горещините. За тях е важно да приемат повече течности и белтъчна храна. Страдащите от ритъмни нарушения през лятото често страдат от предсърдно мъждене, което е най-честата ритъмна патология. За тях е важен редовния прием на предписаните от кардиолог медикаменти. При тази група болни има риск от емболия, поради дехидратация на организма и загуба на соли.

Резките летни диети могат да доведат до нарушения на солевия баланс, което е сериозен предразполагащ фактор за ритъмно-проводни нарушения.

Повече грижи трябва да полагат в горещините и родителите на малки деца. Детският организъм има някои особености, които правят претоплянето му рисковано. Телесната повърхност на малкото дете е доста по-голяма спрямо теглото , отколкото при възрастните. Кожата му е богато кръвоснабдена , а терморегулаторните механизми са несъвършени.

Новородените в първите месеци имат недоразвити потни жлези и потенето, което е основен източник за охлаждане, при тях не работи. Децата имат повишена обмяна на веществата, което означава, че на тях им е доста по-топло, отколкото на нас, възрастните. Всичко това прави много лесно претоплянето и свързаните с него последствия.

При високите температури малкото дете отказва да се храни, става неспокойно и сънливо. Може да повръща и дори да повиши температурата си. Това са признаците на топлинния удар при децата. За да нямат проблеми важи златното правило: отнасяйте се към децата така, все едно вие сте на тяхно място. Нека отчетем и факта, че в количката, под гюрука е още по-топло, затова като родители трябва да подбираме старателно детските дрешки в жегите. Те трябва да бъдат тънки, широки, памучни и със светли цветове, защото въздухът между тялото и дрехите е добър изолатор. Задължителна е светлата шапка с периферия, но само, когато детето е на открито. Шапка и лента за глава, поставени на дете в количка, само го затоплят допълнително. В жегите спокойно можете да оставите малчуганите с голи ръчички и крачета, а когато спят да са завити само с тънка пелена.

Времето и мястото за разходки също трябва да бъдат съобразени с горещото време. Не бива да излизате с детето в обедните часове, колкото и да търсите сенките по това време. Защото тогава температурите са твърде високи. Стойте далеч от пътища и асфалтираните алеи, защото те са силно напечени и излъчват допълнителна топлина. Идеална е прохладата в парка и на сянка по градините. Но басейните не са подходящо място за бебетата, защото слънцето там е силно за нежната им кожа, дори и на сянка. А прекалено многото хора на тези места могат да доведат и до заразяване с вируси.

Децата до 1 г.,а най-добре до 3 г., не трябва да се пекат на слънце, защото рискът от изгаряния е голям. А е доказано също, че най-рисковият фактор за рак на кожата са изгарянията в детска възраст. Дългото стоене на слънце има отрицателен ефект за здравето, тъй като слънчевите лъчи потискат имунната система и това е една от причините за лесно заразяване с летни вируси. Климатиците наистина осигуряват комфорт за малки и големи, те са предпочитани в горещите дни, но само при разлика 8 градуса между вътрешната и външна температури. Не забравяйте да почиствате редовно техните филтри.

Запомнете, че идеалната напитка за горещините е водата. Винаги носете вода за детето - предлагайте му я дори и да няма желание за това. Тя е полезна и за вас. Избягвайте газираните напитки при по-големите деца , защото те не задоволяват жаждата, а само я усилват.

Ето и няколко практически съвета за жегата:

Опитайте се да намерите помощ, ако се чувствате замаян, отпаднал, неспокоен или изпитвате силна жажда и главоболие. Преместете се на хладно място възможно най-бързо и премерете телесната си температура. Пийте вода или плодови сокове, за да се рехидратирате.

Починете си незабавно на хладно място и ако изпитвате болезнени спазми, най-често в краката, ръцете или корема, както се случва често при продължителни тренировки през горещините, пийте течности. Но, ако оплакванията продължат повече от час, потърсете лекарска помощ.

Ако член от семейството ви е с гореща и суха кожа, с конвулсии или в безсъзнание, обадете се незабавно на лекар, или извикайте линейка.

Докато чакате линейка, преместете пострадалия на хладно място и го сложете да легне с повдигнати крака и бедра, свалете дрехите му и започнете външно охлаждане със студени компреси в областта на врата, ахилесовите сухожилия и слабините. Премерете телесната температура, но не давайте на пострадалия ацетилсалицилова киселина или парацетамол.

Не забравяйте също, че добрата информираност за тези рискове, които ни дебнат в жегите, е гаранция да прекараме една безпроблемна почивка.

Последно променена в Неделя, 10 Юли 2016 17:55
Оценете
(1 глас)
Прочетена 635 пъти
Ludogorie info

www.ludogorie.info

Оставете коментар

Пояснителен текст относно коментарите...