Регистриране на потребител

или Отказ
Часът е: 10:59

Повече зеленчуци, плодове и вода в жегите

Повече зеленчуци, плодове и вода в жегите Снимка: © Ludogorie Info

В летните месеци би трябвало да избягваме животинските белтъчни храни, които са богати на много калории и мазнини, защото точно, когато навън е висока температурата бихме произвели от тях повече калории.

Човешкото тяло би продуцирало повече енергия, отколкото е възможно да изразходва. За да се адаптираме към температурата би трябвало да изгорим много повече енергия или организмът ни би се затруднил. Затова в такива жеги инстинктивно минаваме към сезонен модел на консумация на храни, което означава, че в този период консумираме по-ниско калорийни храни и преминаваме в по-лек режим на хранене.

През летните месеци трябва да консумираме малко по-леки храни, като ниско калорийни зеленчуци и плодове, които доминират в жегите, леки животински храни като риба и птичи меса, по-рядко червени меса. Храните не трябва да не бъдат тлъсти, а да са печени или задушени.

Трябва да избягваме наденици, кренвирши с неясен произход, сърми, кисело зеле, капама, ястия с по-високи съдържание на мазнини, като мусака, сосове с топено сирене или сметана. Необходими са ни и много витамини.

През летните месеци губим повече течности, които трябва да наваксваме. Именно тогава кожата ни губи повече вода като отделяне, отколкото през зимата, затова трябва да приемаме повече течности. През лятото трябва да приемаме поемаме поне 40, 50 мл./кг телесно тегло за водно-солевото ни равновесие. /БГНЕС

--------

Проф. Донка Байкова, диетолог.

Последно променена в Събота, 13 Юни 2015 20:19
Оценете
(1 глас)
Прочетена 510 пъти
Ludogorie info

www.ludogorie.info

Оставете коментар

Пояснителен текст относно коментарите...

  1. ТОП
  2. КОМЕНТАРИ
  3. ТАГ