Регистриране на потребител

или Отказ
Часът е: 4:07

Къщата музей на Яворов отново се продава

Къщата музей на Яворов отново се продава Снимка: © Д. Кьосемарлиев

Къщата, в която се намира музеят на Яворов в София, отново е обявена за публична продан. Цената, на която е оценен имота

на улица "Раковски" 136, е близо милион и триста хиляди лева. Столичната община вече е обявила интереса си с помощта на държавата да откупи частния имот, но тъй като се водят дела за собствеността, и на този търг няма да участва.

Това е третият опит на частен съдебен-изпълнител да продаде къщата, в която Яворов и Лора Каравелова са живели една година, а през 1963 г. е превърната в музей."Къщата музей на Яворов е повече музей на едно отминало време, на един тип семейни отношения между мъжа и жената, затова тя има друга цена. Ние нямаме много музеи, защото, замислете се, историята на България като независима държава не е твърде дълга. Нямаме много места, които да съхраняват колективната памет. А това нещо е митологизирано - дори заради тази инвестиция в колективно въображение и на национална памет в нея, тя трябва да бъде запазена", обясни за "Дарик" литературоведът Милена Кирова.

Последно променена в Понеделник, 01 Юли 2019 12:22
Оценете
(2 гласа)
Прочетена 155 пъти
Ludogorie info

www.ludogorie.info

Оставете коментар

Пояснителен текст относно коментарите...