Регистриране на потребител

или Отказ
Часът е: 8:16

Почина Николай Николаев - "Бате Николай"

Николай Николаев Николай Николаев

На 77 години почина Николай Николаев, познат на хиляди деца като Бате Николай от предаването „Сладкарница Захарно петле", а в последните години

и като клоуна професор Коко, който усмихваше най-малките пациенти в „Пирогов". Тъжната вест съобщи синът му, Стефан Николаев, в социалните мрежи.

Николаев бе тъжен клоун, особено в последните месеци, когато изгуби дъщеря си. Актьорът бе огорчен и от безпътицата на съвременна България. Преди три години, когато за Деня на будителите получи наградата „Златен век", той използва случая, за да сподели тъгата си, че днес страната ни прилича на „Биг Брадър", тиражиращ човешката простотия и незнание, че живеем във фалшива демокрация. Тогава Николаев предложи да се издигне паметник на криворазбраната свобода, като припомни „конституцията на живота", която според него се състои от три думи, казани от Христос: „благодаря", „прости" и „обичай".

Николай Стефанов Николаев е роден в Силистра на 18 октомври 1940 г. Внук на поп Никола, свещеник от Русе и родственик на Васил Левски. Брат е на илюзиониста Васил Николаев-Орфи, баща на художника Стефан Николаев.

През 1947 г. семейството му се премества да живее в София. Баща му става директор на Музикалния театър.

Николаев завършва ВИТИЗ „Кръстьо Сарафов" през 1965 г., в класа на проф. д-р Кръстьо Мирски. Заедно с актьора Марин Неделчев влизат в трупата на италианския цирк „Нандо Орфей" като клоуни-фокусници. Участва в коледната телевизионна програма „Манежът на сънищата", с участието на Елизабет Тейлър. Дълги години е актьор в трупата на Народния театър.

В последните години той бе професор Коко, завеждащ „Клиника по психо- и смехотерапия" в Института „Пирогов".

Последно променена в Четвъртък, 08 Март 2018 12:49
Оценете
(0 гласа)
Прочетена 1197 пъти
Ludogorie info

www.ludogorie.info

Оставете коментар

Пояснителен текст относно коментарите...