Регистриране на потребител

или Отказ
Часът е: 10:37

Най–смешните имена в България Избрана

Понеделник, 19 Май 2014 19:23
Най–смешните имена в България Снимка: © Ludogorie Info

Салфетка, Клозетка, Проститутка, Наводненка, Нафталин, Контрибуция и Наденица са сред най-нелепите имена на българите според ономаста проф. Тодор Балкански.

Всяко едно от тези имена си има предистория, която е довела до подобно абсурдно именуване, убеден е експертът.

Верни на принципа, че не името прави човека, а обратното, собствениците на куриозни имена ги носят с гордост. На повечето от тях дори не им е хрумвало да се възползват от вратичката, която им дава законът, и да се отърват от смешните си имена чрез съдебно дело и обява в "Държавен вестник". Само собствениците на шантави имена си знаят какво са преживели и колко са се борили с ироничните погледи и насмешки заради името им, пише Скандално нет.

Зевзеци дори са създали страница във фейсбук, озаглавена „Странни имена". В нея шегаджии си спомнят за хлапашките си години, когато, ровейки в телефонните указатели, са откривали своите жертви за безобиден телефонен тероризъм. До този момент забавната група в интернет е събрала около 300 шантави имена на българи, но списъкът ежедневно нараства.

Манията по безумните имена върви ръка за ръка и с манията по сапунените сериали. Повече от 900 момчета у нас носят името Онур, още толкова се казват Езел. Две момичета са кръстени на Турската героиня Ферхунде, а на Шехерезада – 10. Преди 2-3 години абсолютен хит бяха имена като Инджи и Мехмед, вдъхновени от героите на "Перла". Днес родители кръщават деца с имена като Телефонка, Автономка, Крачун, Петилетка, Лодка, Семка, Салфетка, Касиерка, Сафрида и куп други абсурдни имена. Не трябва да забравяме и прочутата плевенчанка Минет Пашова, която нашумя в новините покрай протести преди известно време.

"Цялата тази чалга култура и циганизация кара хората да изглупяват и да избират странни имена. Каквото е името на човек, такова е и отношението му към него. Затова не позорете децата си със смешни имена", коментира образователният експерт Стела Богомилова.

Най-пресният случай е от няколко месеца. Момиченце се е сдобило с безумното име Наденица, след като родителите му не могли да решат как да го кръстят. В крайна сметка те решили да угодят на претенциите и на двете баби и дали на новороденото името Наденица – от Надя и Деница. Като легенда сред студентите в Софийския университет се разказва за преподавателя по химия Лимон Лимонов, който съвсем логично дал на дъщеря си името Есенция. Най-известният жител на ромската махала в Сливен носи звучното име Портокал Портокалов.

"Знаете ли коя е Самолетка Европова? Тази митична жена с екстравагантно име е неразривно свързана с моето бурно детство. Някои от най-изобретателните ми пакости бяха истински шедьоври на хулиганщината и без съмнение са влезли в съкровищницата на детското непослушание. Една от най-безобидните ми бели бе свързана с дразнещи телефонни обаждания. Когато лошото време ограничаваше репертоара ми от хулиганщини, се събирахме у дома с група съзаклятници и се заравяхме в телефонния указател в търсене на невинни, уязвими жертви със странни имена. Шокиращо е колко много хора с изумителни имена присъстват в тази дебела книга", изповядва се в интернет бивш телефонен терорист.

Друг пък си припомня как в детските си години си нарочил мъж със забавното име Спанак Попов и ежедневно му звънял по няколко пъти, за да му каже, че го търсят от "Плод и зеленчук".

"Човекът неизменно отговаряше с една и съща изпепеляваща ругатня, а ние, естествено, се заливахме от смях. ", разказва друг хулиган.

Едва ли има пловдивчанин, който да не знае, че Галилей Хайверов е сред най-известните и търсени местни адвокати.

Сред личните имена на българите все още може да срещнем Тимошенко, Молотов, Ленин, Сталин и Будьони. Сред странните имена у нас са Тарзан и Винету.

Преди няколко години родители дали на новороденото си момиченце странното име Смехотерапия. Много им харесало едноименното театрално представление и избрали това име за детето си.

В монтанското село Левочево пък живее баба с името Наводненка. На 4 юли 1942 г. в село Левочево, Монтанско, става огромно наводнение и това бедствие така е шокирало хората, че едно семейство кръщава така дъщеря си.

„Самият носител на името понякога не усеща, че неговото име е комично или нелепо, това по-скоро е усещане на контактьора – този, който чува, научава и ползва името", разказва проф. Балкански. Такъв бил случаят с баба от монтанско село, която се казвала Графиня. Макар че не живеела в замък, а в скромна селска къща, самата тя твърдяла, че името й е хубаво и не е имала проблем с него. Когато навършила 20 години, Графиня се омъжила за майстор бъчваря Либкнехт, кръстен на Роза Люксембург и немския социалист Карл Либкнехт.

Олга Асенова, пенсиониран служител в ЕСГРАОН, Монтана, разкрива, че е записвала най-различни странни имена от целия регион.

„От монтанско сме записвали мъж с име Шкаф, жена с име Случка. Аз самата имам две братовчедки – сестри, които се казват Рипка и Самолетка. Те са от едно село между Монтана и Враца. Имат първа братовчедка Заранка. Да не изброявам колко още такива абсурдни имена съществуват. Явно хората са си имали основателна причина да кръщават така децата си", убедена е Олга Асенова.

Сред топ 20 на най-интересните имена в личната й класация били Плувкиня, Океан, Републикан и Българан. Следвали Ценцерушка, Дроздстой и Семка.

Монтанското село Меляне е рекордьор по необичайни имена у нас. Вместо с Георги, Иван или Димитър, селото е населено с Храбър, Тибър и Вилсон. Ексцентричните имена обаче си имали своето обяснение. През 20-те години на миналия век в селото имало висока смъртност. Почти през ден камбаната биела на умряло. Плъзнала мълвата, че сред местните хора има някакво проклятие и по съвет на свещеника всички новородени били кръщавани с рядко срещани имена. Така на бял свят един след друг дошли Либкнехт, Люсилия, Матрона, Филисина, Телефонка и Първа. След тях се пръкнали няколко Геройки и един Геройко. На нито един от тях обаче никога не му е хрумвало да промени името си, камо ли да се срамува от него. Единствено Храбър имал проблеми, когато бил дете, защото често ставал жертва на подигравки от съучениците си.
(със съкращения)

Последно променена в Понеделник, 19 Май 2014 20:11
Оценете
(3 гласа)
Прочетена 7646 пъти
Ludogorie info

www.ludogorie.info

Оставете коментар

Пояснителен текст относно коментарите...