Регистриране на потребител

или Отказ
Часът е: 12:30

Създават единен регистър за интернет мрежите Избрана

Създават единен регистър за интернет мрежите Снимка: © Ludogorie Info

С промени в закона ще се създаде единен регистър за интернет мрежите, които се изграждат. Това стана ясно по време на обсъждането на първо четене на законопроект

за електронните съобщителни мрежи и физическа инфраструктура в парламентарната правна комисия, предаде репортер на БГНЕС.

От Министерство на транспорта, които представиха законопроекта заявиха, че основната цел е въвеждане на изискванията на евродиректива за висикоскоростния интернет и законодателни мерки за създаване на повече такива мрежи и създаване на база данни за мрежите и по-добра координация на строителните и ремонтни дейности, когато си взаимодействат и с други оператори за техническата инфраструктура. Идеята е да се преодолее проблемът с вечно разкопаните улици. Намерени са и приемливи решения при възникване на съвместно изграждане на инфраструктурата. Така може по-ефикасно да се използват мрежите.

Подобрената среда ще се отрази и на цената на услугата. Нов момент е създаването на единна информационна платформа. Това означава, че при изграждане на нови сгради задължително ще се разработва и инфраструктура за интернет. Така първият оператор ще изгражда инфраструктурата и за останалите компании.

Галя Маринова от Българска асоциация на кабелните комуникационни оператори коментира, че два от големите мобилни оператора подкрепят законопроекта, защото той въвежда текстовете на директивата в тяхната принципна цялост. Освен това е важен за бизнеса, а представители на компаниите са участвали активно в обсъждането и изработването на текстовете. Според нея високоскоростният интернет е гръбнакът на електронното управление и ще могат да се изградят различни електронни услуги.

Юристът Галя Станимирова от трети мобилен оператор обаче заяви, че законопроектът не улеснява изграждането на безжичната мрежа, защото директивата не прави разлика между различните видове жичен и безжичен интернет. Този закон в същото време, според нея, не намалява по никакъв начин административната тежест при изграждането на нови мрежи.

Последно променена в Четвъртък, 07 Юли 2016 16:08
Оценете
(1 глас)
Прочетена 400 пъти
Ludogorie info

www.ludogorie.info

Оставете коментар

Пояснителен текст относно коментарите...