Регистриране на потребител

или Отказ
Часът е: 11:12

Експерт: Фатално е късното лягане, а не ранното ставане

Експерт: Фатално е късното лягане, а не ранното ставане Снимка: © Ludogorie Info

Проблем на съвременните хора е не ранното ставане, а по-скоро късното лягане. Това е заради развитието на технологиите и масовото навлизане в ежедневието ни на телевизията и компютрите.

Това заявява специалистът по психо-физиология проф. Божидар Димитров.

"Получава се така, че хората вече спят с 1 час по-малко, отколкото преди 100 години. Това е доказано с изследване от световен мащаб. Не е толкова фатално, ако човек става рано. Лошото е, че масово си лягаме късно", подчертава той в интервю за вестник "Монитор".

Проф. Димитров отбелязва, че повечето от младежите стоят до полунощ. "Доказано е, че излъчването на екрана от телевизора, на монитора, дава синя светлина, която потиска мелатонина. Това се равнява на изпиването на две кафета. Затова се препоръчва след 9 часа в спалнята да няма телевизор", добавя той.

Въпреки това, проф. Димитров смята, че българинът няма да се научи да си ляга по-рано. "Моето мнение е, че българинът по никакъв начин няма да започне сега да ляга 1 час по-рано, след като се смени времето. Дори може да се получи така, че сънят му да се съкрати с два часа", казва експертът по психо-физиология.

Негативите са: нарушена концентрация, повишаване на дремливостта. Проф. Димитров предупреждава особено да се внимава при работа с машини и шофирането. "Ние отдавна говорим за това, тъй като е доказано, че 30% от катастрофите се дължат на моментно заспиване на волана. Периодичното лишаване от сън се нарича сънен дефицит и той не може да бъде компенсиран", заявява той.

Последно променена в Събота, 28 Март 2015 18:35
Оценете
(1 глас)
Прочетена 457 пъти
Ludogorie info

www.ludogorie.info

Оставете коментар

Пояснителен текст относно коментарите...