Регистриране на потребител

или Отказ
Часът е: 11:31

Мюсюлманите празнуват Курбан Байрам Избрана

Мюсюлманите празнуват Курбан Байрам Снимка: © Лудогорие инфо

От 11 август започва Курбан Байрам - мюсюлмански празник на жертвоприношението в чест на приключването на хаджа, отбелязван на 10-тия ден от месец "зул хидж",

предаде репортер на Лудогорие инфо.

По мюсюлманския календар хиджра е в памет на жертвоприношението на пророка Ибрахим. На него се колят жертвени животни (наречени курбани) - овце, кози, камили, крави и телета. Чете се специална молитва преди коленето.

На този ден се иска прошка от по-възрастните членове на семейството, като се целува ръка, започва се от дядото, бабата, бащата, майката, по-голям брат/сестра. Най-малките членове от семейството се възнаграждават с пари.

Курбан Байрам е 70 дни след Рамазан Байрам и продължава 3 или 4 дни. За благодарност към Аллах, че го е дарил с богатство, всеки който има над определен брой овце, кози, крави и т.н., трябва да направи курбан. Който не отглежда животни за курбан, ако има възможност си купува. По традиция преди да се заколи животното, най-възрастният мъж от семейството рано сутринта отива на джамия, за да се моли и кланя. След като се върне, чете първо молитвата и тогава коли животното.

Свещеният празник Курбан байрам започва днес с молитва в 1100 джамии в страната. Близо 1,5 милиона мюсюлмани в България честват празника. Курбан байрамът продължава четири дни и свършва след следобедния намаз (молитва) на четвъртия ден. Според исляма курбанът е задължение за богатите.

Духовниците обаче обясняват, че всеки би трябвало да заколи курбан, стига това да не се отрази сериозно върху неговото препитание. Ако човек, след като заколи курбан, няма да има възможност да си купува основните стоки за препитание, то тогава това задължение за него отпада.Жертвеното животно се дели на три части. С едната се готвят традиционните ястия - печено с ориз, манджа със зеле или каквото домакинята прецени.

Друга част непременно се раздава на съседи и приятели. Третата остава за дома. Вечерта при възрастните родители се събират всички синове, дъщери, зетьове, снахи и внуци. Те целуват ръка на по-старите си роднини и им искат прошка за сторени грешки. Трапезата е обилна, с поне 7 вида ястия и непременно завършва с многолистната баклава с орехи и студен айран.

Празникът е свързан със силата на вярата и готовността за жертвоприношение в името на Аллах и символизира смирението, покаянието, помирението и опрощението.

Последно променена в Неделя, 11 Август 2019 19:59
Оценете
(4 гласа)
Прочетена 551 пъти
Ludogorie info

www.ludogorie.info

Оставете коментар

Пояснителен текст относно коментарите...

  1. ТОП
  2. КОМЕНТАРИ
  3. ТАГ