Регистриране на потребител

или Отказ
Часът е: 10:37

Депутатите влизат в нов парламентарен сезон

Депутатите влизат в нов парламентарен сезон Снимка: © БТА

Лятната ваканция на депутатите свърши и те се събират на извънредно заседание във вторник, за да дадат начало на новия парламентарен сезон,

предаде Агенция БГНЕС.

Парламентът започва новата пленарна сесия в усложнена политическа обстановка. След вчерашния коалиционен съвет при премиера стана ясно, че коалицията остава единна, днес няма да има гласуване на промени в кабинета "Борисов - 3", има тримата министри в оставка, но едва следващата седмица ще се реши какво се случва от тук нататък. След катастрофата край Своге на 25 август, при която загинаха 17 души, трима министри подадоха оставака – на вътрешните работи, на регионалното развитие и благоустройството и на транспорта - Валентин Радев, Николай Нанков и Ивайло Московски.

Срещу рокадите в правителството се обяви един от коалиционните партньори – НФСБ. Лидерът на партията и вицепремиер Валери Симеонов определи оставките на тримата министри като „уволнение" и подчерта, че смяната им ще доведе до чувство на несигурност сред останалите членове на Министерски съвет. Според него нито един от тримата няма пряка вина за пътния инцидент, защото в деня на катастрофата през този участък са преминали безпроблемно над 4 000 превозни средства, но е катастрофирало само едно, което вицепремиерът отдава на грешка на водача. Симеонов обяви още, че депутатите на НФСБ в парламента, които са част от групата на „Обединени патриоти", ще гласуват против оставките, защото смяната на ръководни кадри ще доведе до невъзможност за изпълнение на коалиционната програма.

Симеонов отправи обвинения и към председателя на парламентарната група на ОП в Народното събрание Волен Сидеров и подчерта, че тя се превърнала в механичен сбор от депутатите на три партии, практически без действащо ръководство.

Тежкият пътен инцидент връща в дневния ред на парламента и друга тема – въвеждане на задължително ползване на предпазни колани в автобусите. Подобна промяна в Закона за движение по пътищата е била обсъждана и преди, но сега парламентарната Комисия по транспорт отново ще дебатира по мярката, увери председателят ѝ Халил Летифов.

През новата сесия депутатите ще трябва да решат и други законодателни казуси. Един от тях е вече публикуваният за обществено обсъждане нов Закон за хората с увреждания, чието изработване предизвика спорове, недоволство и протести. В работната група участие взеха представители на протестиращите майки, омбудсманът Мая Манолова, национално представителните организации на хората с увреждания и експерти от социалното министерство.

Основните моменти в законопроекта са няколко. Той обединява досегашните плащания за лекарства, транспорт и други услуги, а за база се приема линията на бедността, която в момента е 321 лева. Новост е и предвиденото задължение На депутатите да наемат определен процент хора с увреждания и финансови санкции при неизпълнение на тази мярка.

Новият нормативен акт предвижда и създаването на специализиран орган, който ще изготвя индивидуалната оценка на потребностите на хората с увреждания, който трябва да започне работа в началото на 2021 година и ще координира работата на отделните институции. Според направената оценка, новият подход ще струва на държавата 133 млн. лева повече от предвидените в тазгодишния бюджет.

Продължава и настояването на омбудсмана Мая Манолова за приемането на изработения от нея и екипа ѝ Закон за личната помощ, който от „Воля" внесоха в парламента, но той срещна неодобрението и критиките на различни организации.

Един от първите законопроекти, по които народните представители ще дебатират, е Законът за здравето. Предложението е на НФСБ и предвижда забраната за тютюнопушене на закрити обществени места да отпадне за някои обекти, като се въвеждат ясни правила за тези от тях, в които по изключение ще се допуска тютюнопушене в обособени самостоятелни помещения. Досега допусканото изключение е само за обособени самостоятелни помещения, разположени в сградите на летищата. Предвижда се към тези обекти да се добавят и плавателните съдове, както и не повече от 50 на сто от търговската площ на залите за консумация на място в определени видове заведения за хранене и развлечение - ресторанти, кафенета, кафе-клубове, барове, дискотеки и др.

Очаква се новият парламентарен сезон да започне с традиционните декларации, в които парламентарните групи ще очертаят приоритетите си, а в дневния ред на първото заседание са включени годишните доклади на Комисията за регулиране на съобщенията и БАН за 2017 г.

Последно променена в Вторник, 04 Септември 2018 08:29
Оценете
(0 гласа)
Прочетена 231 пъти
Ludogorie info

www.ludogorie.info

Оставете коментар

Пояснителен текст относно коментарите...

  1. ТОП
  2. КОМЕНТАРИ
  3. ТАГ