Регистриране на потребител

или Отказ
Часът е: 10:20

Нинова: Роенето в БСП приключи, започва обратният процес Избрана

Корнелия Нинова Корнелия Нинова

Роенето през последните години направи левицата по-слаба, днес поставяме началото на обратния процес-обединение със структурите на партия АБВ,

каза в Благоевград лидерът на БСП Корнелия Нинова, предаде кореспондентът на Агенция БГНЕС в града.

„Днес в Благоевград се поставя началото на обратния процес, защото структурите на АБВ в областта заявиха желание да напуснат АБВ и да се влеят в редиците на БСП. Онези, които са били членове на БСП ще си възстановят членството в БСП. Онези, които не са били членове на БСП, искат да станат такива. По нашите правила това стана в разговор с общинските председатели, които изразиха желание да приемат отново за членове на БСП онези хора, които досега бяха в структурите на „АБВ", обяви Нинова.

Според нея това не е еднократен акт. С него се поставя началото в Благоевград, но има сериозно заявени желания и намерения в още в 4 области в страната от областни ръководства на АБВ. Има заявени и такива намерения от структури на „Движение 21", на партия „Зелените" също.

„Въпреки сложните ни отношения с АБВ през годините се стигна до този момент, защото ни обединява обща цел – общата ни лява политика, общата ни представа за това как трябва да се промени управлението на страната, за да доведе до по-висок стандарт на живот на хората, до по-силна икономическа политика, до по-силна социална политика. Отваряме вратите на БСП широко за всеки, който споделя нашите политики и поведение и е готов заедно с нас да провежда тези политики с общата цел, която имаме – сваляне на управлението на ГЕРБ и предлагане на нов модел на управление на държавата – целта – подобряване живота на хората", допълни лидерът на БСП.

Димитър Атанасов – два мандата общински председател на АБВ, започна с шега, че промяната започва наистина „от тук, но не от Благоевград, а от Петрич".

Заедно с Атанасов бяха и Димитър Димитров – младежки лидер на областното ръководство на „АБВ" и Мартин Божиков, който е организационният секретар на национално ниво на „АБВ".

„Нашето решение се различава от това на нашето ръководство се различава. Защо – можете да попитате тях. Ще ви прочета „престъпление", което според тях сме извършили и предложението, което ние отправихме, но не последва нищо", обясни Атанасов.

В декларацията, показана лично от него, се потвърждава, че членовете на АБВ от Пиринско настояват да се влеят в редиците на БСП заради идеологически различия, както и заради нагнетяващото се напрежение. Според написаното АБВ от Благоевград призова ръководството на партията да намери общ език с БСП и методи за стабилизиране на политиките. Между централното ръководство между АБВ и БСП разговор не е имало, потвърди Нинова, а Атанасов подчерта, че не АБВ е свалила доверието си към Атанасов, а обратното.

Това се доказва и в свиването на редиците на АБВ и в други области в страната – общо 4. Две от тях са вече ясни – Благоевград и Хасково, обяви Атанасов.

„Това е един принцип на доминото, който започва от тук", каза Атанасов.

Според Нинова вече бившите членове на АБВ са се уверили, че БСП е автентична партия, че е последователна и не предава хората, които я следват.

Според последните социологически проучвания разликата межди БСП и ГЕРБ се топи. Дали това не е причина за желанието за вливане на партии и обединения в редиците на БСП, попитаха журналисти. Според Нинова има много по-дълбоки идеологически причини, а не „домогване до властта".

Областната структура на АБВ в Петрич е подкрепила кандидатурата на президента Румен Радев много преди тези проучвания, аргументира се Атанасов.

На брифингът Нинова коментира и други въпроси:

„Ние няма да излъчваме номинации за кандидати за КЕВР. 100-проценово единодушно съгласие на изпълнителното бюро, взето преди 2-3 часа. Аргументите ни са, че: „този модел на КЕВР, и не само на него, на регулационните уж независими органи, е сбъркан изначално. Това не са независими органи, това са органи, които провеждат или корпоративни, или политически интереси. Ние заявяваме, че искаме смяна на модела на подобен тип управление на тези органи, поради което няма да предложим кандидати", обяви лидерът на БСП.

Тя коментира и сделката за ЧЕЗ.
„Подписката за сделка с ЧЕЗ е с 18 000 подписа само в Благоевградско. В момента се прави преброяване за да бъде внесена в КЕВР", каза Нинова.

Предотвратяването на продажбата на ЧЕЗ според Нинова е преодолимо по следния начин: „Спираме продажбата на ЧЕЗ. Започваме процедурата отначало. Явяване на държавата като кандидат сред всички останали кандидати. Нашето желание за купуване от страна на държавата. Не е изключение нашето предположение този сектор да бъде държавно собственост. Това за нас е единственият изход.

Доколко правомощия на КЕВР биха позволили един такъв обрат – да спре продажбата на ЧЕЗ,?

„И сегашните им правомощия им позволяват да го направят. Ако си мислят, че ще си измият ръцете и ще влезне човек от БСП в КЕВР, за да им измие престъпленията – няма да стане! Твърде елементарен замисъл. В момента КЕВР има причини да го направи, но не го прави, защото покупко-продавачът не е Гинка Върбакова, а Бойко Борисов. И КЕВР не е независим орган, а тежко зависим", така Нинова отговори на репортерски въпрос доколко правомощията на ДКЕВР позволяват да спре сделката за покупката на ЧЕЗ.

Нинова вярва, че ще има ефект работата на временната парламентарна комисия по сделката.

„Вярвам. Поне истината започна да излиза лека-полека. Как ви изглежда следното: В един и същи ден отговор до Комисията от чешката страна, която казва: „Многократно сме предлагали на български правителства да купят ЧЕЗ от нас", и отговор на премиера Борисов в писмо: „Никога не ми е предлагано такова нещо!". Истината започва да излиза", каза Нинова.

Изпълнителното бюро на БСП заседава днес в Благоевград. В заседанието участваха председателят на партията Корнелия Нинова, председатели на ОбС на БСП, народни представители от областта, кметове на общини. Те обсъдиха организационни и местни въпроси. В 17.30 ч., в Драматичен театър "Никола Вапцаров" ще се проведе среща с обществеността.

Последно променена в Вторник, 17 Април 2018 21:57
Оценете
(0 гласа)
Прочетена 2536 пъти
Ludogorie info

www.ludogorie.info

Оставете коментар

Пояснителен текст относно коментарите...