Регистриране на потребител

или Отказ
Часът е: 7:46

ДПС изпълни решението си да предизвика дебат за отвореното управление

ДПС изпълни решението си да предизвика дебат за отвореното управление Снимка: © Лудогорие инфо

Движението за права и свободи проведе семинар на тема „Отворено управление – нова възможност за либералните демокрации.

Привличане на гражданите в процеса на вземане на решения". Участници в семинара бяха членове на ЦОБ наДПС, народни представители от ДПС,евродепуатати, кметове и представители на местната власт. Специален гост на форума бе сър Греъм Уотсън – дългогодишен председател на АЛДЕ.

В своята встъпителна реч председателят на ДПС Мустафа Карадайъ разви тезата за кризата на либералната демокрация и политическите процеси, развиващи се в страната и Европа.
„В световен план има криза на либералната демокрация и можем да говорим за една тенденция, при която политическата дейност губи основната си функция – да служи на обществения интерес и на гражданите. Демокрацията е в отстъпление пред популизма и национализмите. Популисти и националисти печелят избори, влизат в националните парламенти, дори в управлението на някои държави. България не прави изключение.
Популизмът е на мода, когато политиката и политиците се откъсват от хората и често от дневния ред на политиците липсват важните за гражданите теми."заяви Карадайъ.
Лидерът на ДПС постави фокуса и целта на семинара -„да мотивираме свободните и активни граждани да участват активно в управлението."

Искра Михайлова приветства участниците в семинара и отбеляза основните теми за дискусия. „Как и по какъв начин ние политиците отговаряме на очакванията на гражданите, които гласуват за нас?".

"Ние от ДПС решихме да обърнем нещата, как да чуем нашите избиратели как да направим, така че те да участват активно във вземането на решение и да сме в ролята на изпълняващи" заяви евродепутатът Искра Михайлова. Михайлова обърна внимание на формите за участие на гражданите в процеса на вземане на решение.

Сър Греъм Уотсън определи ролята на ДПС като „стабилизиращ фактор в политическа живот в България". И допълни „Европейската народна партия не отговаря на очакванията на европейските избиратели. Бих искал да видя, че членството на България в ЕС я прави по-процъфтяваща и открита страна в ЕС. Вярвам, че посредством председателството, България може да допринесе за интегрирането на страните от Западни Балкани и за създаването на политическа стабилност в региона, нещо от което Европа отчаяно се нуждае."

В знак на уважение, лидерът на ДПС поднесе статуетка на танцуващ дервиш, символизиращ любов и служение на останалите хора, израз на безпределната любов към човечеството и целия свят.

„Има начин да живеем по-добре и по-достойно, като на нас са ни нужни гласът на гражданите, техните идеи и предложения за решение, както и непрекъснат активен контрол. Свободните и активни граждани с помощта на информационните и комуникационните технологии могат да се превърнат в мощен катализатор на необходимите социални промени. Ако отвореното управление е моторът на новото време, то отворените данни са суровината за двигателя, а новите технологии са магистралите на това управление,това заяви Карадайъ по време на брифинг. „Водачеството е в ръцете на активните граждани". Той подчерта, че и медиите са тези, които могат да интерпретират отворените данни, като допълни че става въпрос за професионализъм и отговорност пред обществото.
Карадайъ коментира и темата за продажбата на ЧЕЗ. По думите му става дума за сделка между два търговски субекта, които сключват договори. Той обаче подчерта, че е друго, ако се говори за отношения между граждани и власт. "Ако властта се опитва да обсебва процесите се превръща в диктатура. Тук трябва да се намеси гражданското общество, но не онова от НПО-та, а от свободните граждани, които носят своята отговорност и които реагират на подобни процеси", заяви лидерът на ДПС.

Запитан какво смята за закупуването на акции от страна на държавата, Карадаъй заяви, че "Държавата да се меси в сделки мисля, че не е либералния подход". Карадай заяви, че ДПС са готови за избори и вижда обединение в гражданите. "Който е бил подведен и излъган през 2017 година и не е гласувал за ДПС, в момента наблюдаваме обратния процес", заяви Карадайъ.

Последно променена в Сряда, 07 Март 2018 14:22
Оценете
(0 гласа)
Прочетена 253 пъти
Ludogorie info

www.ludogorie.info

Оставете коментар

Пояснителен текст относно коментарите...

  1. ТОП
  2. КОМЕНТАРИ
  3. ТАГ