Регистриране на потребител

или Отказ
Часът е: 9:44

Енчев: Евтим Костадинов лъже от трибуната на парламента

Енчев: Евтим Костадинов лъже от трибуната на парламента Снимка: © БГНЕС

Председателят на комисията по досиетата Евтим Костадинов лъже от трибуната на Народното събрание. Това обвинение отправи независимият депутат Велизар Енчев в парламента пред депутати,

а малко по-късно и пред журналисти, предаде Агенция БГНЕС.

В края на днешното последно за тази седмица пленарно заседание на парламента, депутатите приеха доклад за дейността на Комисията по досиетата за периода 20 юли 2014 - 20 декември 2014, който предизвика горещ дебат.

Дебатите бяха открити именно с изказване на Енчев, който припомни, че на 21 април е внесъл сигнал в прокуратура срещу комисията по досиетата. В него Енчев твърди, че е получил по официален ред от комисията десетки шифрограми от наши резидентури в съседни държави, като под заличените с маркер текстове прозират имената на наши секретни сътрудници в съседни държави.

Законът не позволява обявяване на имената на чужди граждани и има достатъчно основания за извършено престъпление, каза Енчев и настоя тази практика в читалнята на комисията да могат да се четат документи да бъде временно преустановена, докато не се реши въпросът с прозрачните маркери, с които се зачертават имена. Според Енчев е нарушение също така, че комисията не уведомява предварително гражданите, които предстои да осветли публично. След подобен случай ген. Ненко Ненов получи тежък инсулт, а днес не е сред нас, припомни Велизар Енчев.

Независимият депутат обяви още, че поздравява Националната разузнавателна служба и служба "Военна информация", че не предават на комисията документи, свързани с имената на чужди граждани, сътрудничили на българското разузнаване. "Законът се нуждае от сериозна ревизия", категоричен бе Енчев в изказването си от парламентарната трибуна. Отговорността за този закон е на БСП, ДПС и Синята коалиция, подчерта той.

Не става дума за нито един секретен сътрудник, агент или оперативна връзка, за което говори Енчев, каза в отговор председателят на комисията Евтим Костадинов. Тези лица са защитени от НРС, а в документа цитиран от Енчев става дума за едно лице, което е просто официална връзка, а не сътрудник, агент или оперативна връзка. В отговор на твърдението на Костадинов, че не става дума за сътрудници или агенти, а за официални лиза за връзка, Енчев попита защо тогава имената все пак са зачертани с маркер. Според него Костадинов е излъгал, че не става дума за сътрудници.

Това са официози за контакти, категоричен бе Костадинов. По отношение на предварително уведомяване на лицата, които ще бъдат осветлени, Костадинов каза, че императивно комисията е длъжна да обяви имената на лица, които поемат по пътя на публични длъжности.

ДАНС изпратиха своите документи и това е достоен пример, докато НРС и "Военна информация" отказват да го сторят, оплака се още веднъж Евтим Костадинов по отношение на искането си да получи списъците със сътрудници на тези две служби, което още не се е случило.

"Между ДАНС и "Военна информация" има огромна разлика", включи се в дебата и Таско Ерменков от БСП. Той поздрави НРС и "Военна информация", че с риск да нарушат някоя точка от закона, пазят всички онези свои служители, които може би и в момента служат на държавата си.

"Пази боже, ако колегите на Енчев и Ерменков от тяхно време защитават в момента интересите на България зад граница. Поради тази причина изчезнаха и търговските ни отношения - защото такива хора ни пазят зад граница", каза Методи Андреев от ГЕРБ, който е бивш председател на комисията по досиетата. Нямат нищо общо търговските отношения и националната сигурност, отвърна Таско Ерменков.

В крайна сметка докладът бе приет, а спорът между Велизар Енчев и Евтим Костадинов продължи и в кулоарите на парламента пред камерите на журналистите. На въпрос на БГНЕС защо ако става дума само за официални лица за връзка, а не за сътрудници, имената им все пак са зачертани с маркер Костадинов обясни, че няма никакво нарушение на закона. Тези хора са трети лица, които по смисъла на закона не са нито сътрудници, нито агенти. Ако имаше интерес от НРС, практиката е да изпращат мотивирано предложение на основание чл. 32 от закона, а такова мотивирано предложение за нито един ред в документите на Енчев няма", каза Костадинов.

Това не е престъпление, не е нарушение, а администрацията все пак е решила да заличи имената, обясни Костадинов. На директен въпрос дали смята, че това зачертаване има някакъв смисъл и върши работа, след като имената се виждат Костадинов отвърна, че в случая не е имало нужда от заличаване на имената.

Същевременно Велизар Енчев обяви, че едно от лицата, чиито имена се виждат под маркера, преди година и половина е намерено обесено край град Ниш в Сърбия. Това лице е било оперативна връзка допреди пет години, посочи Енчев. В този момент Костадинов си тръгна, а Енчев отново посочи, че Костадинов е излъгал, че става дума само за официални лица за контакти. "Става дума за изключително ценен сътрудник", категоричен бе той.

Последно променена в Събота, 02 Май 2015 00:01
Оценете
(0 гласа)
Прочетена 433 пъти
Ludogorie info

www.ludogorie.info

Оставете коментар

Пояснителен текст относно коментарите...