Регистриране на потребител

или Отказ
Часът е: 4:32

ГДБОП предупреждава за активна СПАМ кампания и съветва да не отварятe съмнителни съобщения

ГДБОП предупреждава за активна СПАМ кампания и съветва да не отварятe съмнителни съобщения Снимка: © Лудогорие инфо

ГДБОП предупреждава за активна СПАМ кампания и съветва потребителите да не отварят съмнителни съобщения

и да се снабдят с надеждни антивирусни решения, съобщават от пресцентъра на МВР.

В сектор "Киберпрестъпност" при ГДБОП-МВР днес са регистрирани множество сигнали от интернет потребители, които са получили на електронните си пощенски кутии съмнителни имейли с предупреждение за плащане на просрочени задължения от името на фирма "Кредисимо" АД.

В хода на извършената проверка е установено, че към СПАМ съобщенията е прикачен зловреден файл, който компрометира компютърната конфигурация на потребителя, като извлича неправомерно лични данни, пароли за социални мрежи, пощенски кутии, банкови ресурси и други. Така заразеният компютър е възможно да бъде използван от компютърните престъпници и за редица множество други кибер атаки - разпращане на нови фишинг мейли и DDoS мрежови атаки.

Не е извършена хакерска атака към "Кредисимо" и тяхната база данни, като фирмата не стои зад разпращането на тези съобщенията. Хакерите използват неправомерно името на компанията, за да заблудят получателите, посочват от МВР.

В първите часове на СПАМ кампанията едва три антивирусни продукта са реагирали на компютърния вирус, но след предприети действия от ГДБОП-МВР е значително увеличено количеството им.

Осъществено е незабавно взаимодействие на ГДБОП с фирма "Кредисимо" и доставчици на електронни пощенски услуги в страната, с цел установяване източника на кибер атаката, предприемане на действия по нейното неутрализиране и уведомяване на обществеността за възникната опасност.

Последно променена в Вторник, 14 Ноември 2017 23:32
Оценете
(1 глас)
Прочетена 333 пъти
Ludogorie info

www.ludogorie.info

Оставете коментар

Пояснителен текст относно коментарите...