Регистриране на потребител

или Отказ
Часът е: 11:03

Митничари са засекли нарушения при проверки на казани за варене на ракия

Митничари са засекли нарушения при проверки на казани за варене на ракия Снимка: © БТА

Акция по проверка на специализираните малки обекти за дестилация на етилов алкохол - т. нар. казани за изваряване на ракия, е организирала митницата в Русе.

Това съобщиха от институцията.

В момента активно се изваряват сливовите и плодовите ракии. Само за последната седмица на територията на митницата, която обхваща регионите Русе, Разград и Силистра, са проверени общо 38 регистрирани обекти. Установено е, че 13 от тях не спазват изискванията на Закона за акцизите и данъчните складове. В някои от обектите са констатирани повече от едно нарушения, като са съставени общо 15 акта.

Масово казанджиите и производителите на домашна ракия не спазват изискването за попълване на справка-декларация преди началото на дестилационния процес. С документа производителят удостоверява, че подготвеният за дестилация материал е негово производство и декларира количеството му. Това е гаранция за коректно изчисляване и плащане на акцизната ставка.

Предвидената санкция е от 500 до 2000 лева. Законодателят е дал и възможност за споразумение при доброволно изплащане на наложената глоба, когато това е първо нарушение. В такива случаи се прилага минималната санкция от 500 лева. Към този момент вече четирима от нарушителите са се възползвали от това си право и са заплатили глоби в размер на общо 2000 лева.

Русенските митничари са открили и конфискували два нелегални казани в частни домове, a oт началото на годината до септември са задържани общо 1527 литра ракия.
Акцията на митницата ще продължи и през следващите месеци.

Последно променена в Неделя, 27 Септември 2015 20:26
Оценете
(1 глас)
Прочетена 740 пъти
Ludogorie info

www.ludogorie.info

Оставете коментар

Пояснителен текст относно коментарите...