Регистриране на потребител

или Отказ
Часът е: 11:32

Изпратихме една Вселена… Стефан Данаилов

Изпратихме една Вселена… Стефан Данаилов Снимка: © БГНЕС

Вселена, верен приятел, неповторим актьор, талант, национално богатство, будител, добър и прекрасен човек, помагащ на околните.

Така близки, приятели, министри, актьори и почитатели описаха големия актьор Стефан Данаилов, с който днес България си взима последно сбогом. Той почина след продължително боледуване на 27 ноември във ВМА.

Желаещите да отдадат последна почит пред него извиха огромна опашка пред Народния театър, опашката обгради фонтана пред театъра.

„Стефан Данаилов беше невероятен човек, който беше над всичко, над дребни неща. Такъв беше Ламбо. Той беше един достоен и искрен човек. Него не го интересуваха дреболиите. Ако го интересуваха, днес щеше да е тук, при нас. Той ще остане, защото направи неща, които за телевизията и театъра са жалони. „На всеки километър" е нещо, което не може да го направи всеки", каза просълзен актьорът Славчо Пеев.

Татяна Лолова пък каза, че той не е бил само сърдечен, красив и талантлив, а посочен.

„Той беше с нас. И мисля, че ще остане до всеки един. Той е неповторимото нещо, което сме имали ние, защото го заслужаваме. Каза ми: „Не ме жалете, живял съм както трябва". Щурчо, прекрасен, талантлив, обичлив, той не е виновен, че беше толкова прекрасен", заяви Лолова.

Бившият шеф на Българския футболен съюз Вальо Михов сподели, че от дълги години се познават и че са живеели на една улица.

„Съкровеният ми спомен с него и най-пресен беше на книгата му. Прегърна ме и каза – „Утре да си в къщи". На другия ден бях в тях. Имаше какво да ми каже. Той ме съветваше и за футбола и за много други неща. Защото и двамата сме наивни. Той беше, аз скоро ще отида при него", каза той.

Корнелия Нинова посочи, че в лицето на Стефан Данаилов са изгубили свой духовен водач.

„Изпратихме една вселена от талант, красота, любов и мъдрост. Стефан носеше доброта в себе си и я раздаваше на другите. Винаги съпреживяваше и болките, и тревогите на останалите като свои, беше добър човек, почтен и широко скроен. За нас е вдъхновение, опора и сила. Ние, българските социалисти загубихме свой духовен водач. Макар че в последните си дни, в болничната стая той ми каза: „Не плачи, каквото и да се случи с мен продължаваме заедно". И е прав – въпреки смъртта, където и да сме, каквото и да правим, ще го носим в едно съкровено място в душите си, така че сме заедно. Поклон пред великия, непостижимия и незабравимия Стефан", заяви със сълзи на очите лидерът на БСП.

С цветя в ръка, на километричната опашка, своя ред да си вземе лично сбогом с легендата на българския театър и кино дойде и кметът на София Йорданка Фандъкова. Тя каза, че ще се вслуша в думите и ще го запомни като актьор, а не като политик.

„Като голям артист и учител за всички нас – така ще го запомня. Днес е тъжен ден, но вярвам че всички ние ще го запомним с неговите роли основно. Той самият казва, че би искал да бъде запомнен като артист. Данаилов беше голям човек, голяма личност и несъмнено голям артист", каза още тя.

В градинката пред театъра е наредена и изложбата „Познатият непознат Стефан Данаилов", която припомня част от големите роли, които той е изиграл. На едно от таблата, с неговия лик, звучат и думите му – завет: „Иска ми се хората да ме запомнят като Ламбо, българският артист".

Последно променена в Неделя, 08 Декември 2019 12:15
Оценете
(0 гласа)
Прочетена 320 пъти
Ludogorie info

www.ludogorie.info

Оставете коментар

Пояснителен текст относно коментарите...