Регистриране на потребител

или Отказ
Часът е: 3:45

Наследник на Яворов: Къщата-музей на Яворов е една светиня

Наследник на Яворов: Къщата-музей на Яворов е една светиня Снимка: © БГНЕС

Къщата-музей на големия поет Пейо Яворов в София е една светиня. Това заяви по бТВ Явора Стоилова във връзка с нейната продажба.

Тя сподели, че новината за продажбата на дома на Яворов я е заварила неподготвена. „За мен този музей е една светиня, защото е изграден от майка ми. Фактически, тя отделяше повече време на него, отколкото на мен", разказа Явора Стоилова.

„Всички духовни вещи напуснаха нашия дом, но се появи един нов дом. Изведнъж разбирам, че всичко това, което е съградено с толкова усилия, ще бъде продадено. Защо стигнахме до това дъно?", запита наследницата на Яворов.

Припомняме, че къщата, в която поетът и революционер Пейо Яворов e прекарал последните години от живота си, е обявена за продажба от частен съдебен изпълнител.

Справка в регистъра на публичните продажби на интернет страницата на Камарата на частните съдебни изпълнители показва, че обявата за търга е публикувана на 11 октомври 2018 г., а имотът, който се намира на ул. „Г. С. Раковски" в столицата, е оценен на стойност 1 628 758 лева. От обявата става ясно, че с продажбата се занимава частният съдебен изпълнител Мирослав Колев, а търгът трябва да приключи на 16 ноември т. г.

Къщата на Яворов в София функционира като музей от 1963 г. и в нея се съхраняват ценни сбирки от ръкописи, оригинални фотографии, както и личната библиотека на поета. В къщата Пейо Яворов и Лора Каравелов живеят до фаталната вечер, в която тя отнема живота си, а той ослепява в опит да се простреля. На скоро сградата претърпя спешен ремонт, за да може да се включи в инициативата „Нощ на музеите". Въпреки че е паметник на културата, в момента къщата е частна собственост. Причината тя да бъде обявена за публична продан е неуредени финансови отношения. До приключване на процедурата длъжник може да погаси задължението си по всяко едно време.

На 17 октомври по стар стил се отбелязва годишнина от смъртта на големия български поет, автор на „В полите на Витоша" и „Когато гръм удари, как ехото заглъхва". На 13 януари тази година чествахме 140 години от рождението на Пейо Яворов.

Последно променена в Понеделник, 15 Октомври 2018 10:58
Оценете
(1 глас)
Прочетена 121 пъти
Ludogorie info

www.ludogorie.info

Оставете коментар

Пояснителен текст относно коментарите...