Регистриране на потребител

или Отказ
Часът е: 4:06

Частен съдебен изпълнител продава къщата-музей на Пейо Яворов Избрана

Частен съдебен изпълнител продава къщата-музей на Пейо Яворов Снимка: © БГНЕС

Къщата, в която поетът и революционер Пейо Яворов e прекарал последните години от живота си, е обявена за продажба от частен съдебен изпълнител,

предаде Агенция БГНЕС.

Справка в регистъра на публичните продажби на интернет страницата на Камарата на частните съдебни изпълнители показва, че обявата за търга е публикувана на 11 октомври 2018 г., а имотът, който се намира на ул. „Г. С. Раковски" в столицата, е оценен на стойност 1 628 758 лева.

От обявата става ясно, че с продажбата се занимава частният съдебен изпълнител Мирослав Колев, а търгът трябва да приключи на 16 ноември т. г.

Къщата на Яворов в София функционира като музей от 1963 г. и в нея се съхраняват ценни сбирки от ръкописи, оригинални фотографии, както и личната библиотека на поета. В къщата Пейо Яворов и Лора Каравелов живеят до фаталната вечер, в която тя отнема живота си, а той ослепява в опит да се простреля.

На скоро сградата претърпя спешен ремонт, за да може да се включи в инициативата „Нощ на музеите".

Въпреки че е паметник на културата, в момента къщата е частна собственост. Причината тя да бъде обявена за публична продан е неуредени финансови отношения. До приключване на процедурата длъжник може да погаси задължението си по всяко едно време.

Последно променена в Събота, 13 Октомври 2018 21:38
Оценете
(1 глас)
Прочетена 271 пъти
Ludogorie info

www.ludogorie.info

Оставете коментар

Пояснителен текст относно коментарите...