Регистриране на потребител

или Отказ
Часът е: 1:39

Токът и парното поскъпват от 1 юли, обявиха от КЕВР

Токът и парното поскъпват от 1 юли, обявиха от КЕВР Снимка: © Ludogorie Info

С 1,5 на сто се увеличава цената на тока за битовите потребители от 1 юли, обяви председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов на брифинг

след закрито заседание на КЕВР в специализиран състав "Енергетика". Със свое решение КЕВР утвърди днес цените на природния газ, на топлинната и на електрическата енергия.

Цената на електрическата енергия от 1 юли 2017 година за абонатите на ЧЕЗ се повишава с 2 процента, за EVN - с 1,7 процента, за "Енерго про" - с 0,41 процента. "Средно претегленото изменение на крайната цена за битовите потребители е 1,5 процента. По отношение на небитовите клиенти на регулиран пазара за всички дружества има сериозно намаление на цената на дневната енергия, когато се използват електромери с 2 скали. Има намаление на цената върховата енергия, а за някои дружества и на нощната електроенергия", коментира Иванов.

От 1 юли електроразпределителните дружества ще закупуват за технологични нужди по цена на обществен доставчик, която е малко над 70 лв. на мегаватчас. До голяма степен се премахва кръстосаното субсидиране за абонатите на "Енерго про", и почти изцяло за EVN, каза още председателят на КЕВР.

По думите на Иванов КЕВР продължава да работи за своите три основни цели - създаване на прозрачен електроенергиен пазар; на устойчива регулаторна рамка и на финансово укрепване на дружествата от енергийния сектор. Според Иванов особено достижение е, че макар трета година да продължава съществена и дълбока реформа в енергийния сектор, българските потребители реално не чувствали тази тежест.

Повишението на цената на електроенергията за 3-годишен период е 2,5 на сто. "Ще направим всичко възможно и в следващите години българските потребители да не чувстват допълнителна тежест", обеща Иван Иванов.

Цената на природния газ за третото тримесечие на годината за битовите потребители се повишава с 1 процент, стана ясно след заседанието на КЕВР. Комисията е утвърдила повишаване на цената на природния газ с 1,91 на сто. Проверката показала, че действително толкова е необходимото повишение на цената. То засяга около 120 големи индустриални предприятия. Що се касае до крайната цена за битовите потребители, повишението е около 1 на сто, същият процент е за София, каза Иванов.

Той обясни, че КЕВР е утвърдила цената на топлинната енергия за различните топлофикационни дружества, считано от 1 юли и раздели топлофикационните дружества на 2 вида, съобразно енергийния ресурс. По-голямата част използват природен газ, има 4 дружества, които използват въглища като първичен енергоносител. За дружествата с носител природен газ увеличението е с около 2 процента. За София - то е малко под 1 процент - 0,98 на сто.

Малко по-високо е повишението за 4-те дружества, които използват въглища. Причините са, че поради промяна на горивния цикъл, в микса на въглищата се включват или вносни въглища частично, или обогатени местни въглища. Осреднено за всички топлофикации - на природен газ и на въглища - увеличението е 3 процента, обяви Иван Иванов.

Последно променена в Събота, 01 Юли 2017 17:25
Оценете
(1 глас)
Прочетена 152 пъти
Ludogorie info

www.ludogorie.info

Оставете коментар

Пояснителен текст относно коментарите...