Регистриране на потребител

или Отказ
Часът е: 10:00

Новият зам.-министър на образованието Красимир Киряков обеща, че ще има финансова дисциплина Избрана

Новият зам.-министър на образованието Красимир Киряков обеща, че ще има финансова дисциплина Снимка: © Ludogorie Info

Очаквам проектите по оперативната програма "Наука и образование за интелигентен растеж" да започнат максимално бързо, при стриктно

спазване на правилата, финансовата отчетност и прозрачност. Това заяви днес вицепремиерът и министър на образованието и науката Меглена Кунева при представянето пред журналисти на новия заместник-министър на образованието Красимир Киряков.

Кунева съобщи, че е предложила на освободения по негова молба заместник-министър на образованието проф. Николай Денков да поеме ресора "Наука и висше образование", но той е предпочел да се върне към предишните си занимания.

Министър Кунева каза, че към момента има забавяне на част от процедурите по ОП и на започването на някои от заложените мерки. Затова избрах човек, който има опит в работата по европейски проекти, заяви Кунева. По думите й една от забавените мерки е проектът "Твоят час" на стойност 140 милиона лева. Изоставане има и в мерките, свързани с науката, посочи министър Кунева, но уточни, че не става въпрос за нарушения, а за изоставане, което може и ще бъде наваксано.

Според Меглена Кунева няма да е редно средствата по програмата да се насочват основно към сградния фонд, който и без това на места пустее, а не към производството на научни продукти.

Заместник-министър Киряков увери, че ще има професионално отношение при управлението на програмата и чрез своя опит ще използва методики и техники, които да гарантират резултати на проектите, както и ще има пълна прозрачност на процедурите и оценките. Той вече е разговарял с ректори на висши училища и с ръководството на БАН и при всеки появил се проблем, в динамично темпо, МОН ще събира учени за консултации.

Киряков заяви, че при одобряването на проектите трябва да се поставя акцент върху полезните неща за институтите - да се инвестира в реконструкция, лаборатории и оборудване. В противен случай не е възможно да заработят центровете за върхови постижения. Красимир Киряков посочи, че при създаването на партньорства между научни колективи и бизнеса водеща роля трябва да има научното звено. Ректорът носи отговорност за финансовите разходи и той има право да управлява работата по проектите, обясни заместник-министър Киряков. По думите му това е защита на публичния интерес, защото е важно какъв продукт остава в университета или в института след приключването на проекта.

Последно променена в Сряда, 06 Април 2016 09:43
Оценете
(1 глас)
Прочетена 604 пъти
Ludogorie info

www.ludogorie.info

Оставете коментар

Пояснителен текст относно коментарите...