Регистриране на потребител

или Отказ
Часът е: 11:52

195 страни започват работа по бъдещото споразумение за климата

195 страни започват работа по бъдещото споразумение за климата Снимка: © Flickr

Преговорите за климата стартират днес в Женева с амбицията да подготвят текста на голямо споразумение, което се очаква да подпишат през декември в Париж 195 държави.

Междинните разговори под егидата на ООН целят да се постигне до края на годината най-всеобхватното досега споразумение за борба срещу климатичното затопляне. То трябва да поеме щафетата от протокола от Киото за периода след 2020 г.

Дискусиите ще започнат с пленарна сесия, след което ще продължат на работни заседания при закрити врата. Целта е известна: трябва да се ограничи повишаването на световната температура до +2 градуса по Целзий в сравнение с прединдустриалната ера. Ако това не стане, науката предупреждава за такива климатични промени, които ще имат тежки последици за екосистемите, обществата и икономиките, особено в най-бедните райони на планетата.

Ала при сегашния ритъм светът стремително се е насочил към затопляне с +4-5 градуса в края на века, ако не бъдат взети драконовски мерки за намаляване на емисиите на парников газ, свързани с масовото използване на изкопаеми източници на енергия.

Световната метеорологична организация потвърди, че 2014 е била най-топлата година, регистрирана досега на Земята.

Трябва да поставим началото на дълбока "декарбонизация" на световната икономика и да постигнем във втората полива на века " климатичен неутралитет" - т.е. равновесие между емисиите и способността на Земята да ги абсорбира, подчертава изпълнителният секретар на Рамкова та конвенция на ООН за изменение на климата (РКООНИК) г-жа Кристиана Фигерес.

Последно променена в Неделя, 08 Февруари 2015 23:32
Оценете
(1 глас)
Прочетена 888 пъти
Ludogorie info

www.ludogorie.info

Оставете коментар

Пояснителен текст относно коментарите...