Регистриране на потребител

или Отказ
Часът е: 1:31

България и Русия подписаха протокол за сътрудничество в туризма

България и Русия подписаха протокол за сътрудничество в туризма Снимка: © БГНЕС

България и Русия ще си сътрудничат за увеличаване на туристопотока между двете страни. Това е записано в протокола за сътрудничество, който днес подписаха министърът на туризма Николина Ангелкова

и ръководителят на Федералната агенция по туризъм на Руската федерация Олег Сафонов.

Сафонов е в страната ни по покана българския си колега и ще участва в Българо-руската междуправителствена комисия за търговско-икономическо и научно-техническо сътрудничество, съобщиха от МТ. Това е най-високото държавно ниво в сектор туризъм в Руската федерация, а посещение от такъв ранг в България не е имало повече от 5 години.

„Радвам се, че в рамките на само един месец, това е втора поредна среща между нас и можем заедно да обсъдим конкретни мерки за насърчаване на туристопотока", каза Ангелкова. Тя посочи, че по данни от бранша руските граждани се интересуват от възможностите за туризъм в страната ни и активния диалог между двете ни страни е допълнителен положителен сигнал за насърчаване на пътуванията. Олег Сафонов посочи, че държавата и браншът са готови да съдействат, за да могат предложенията на българския бизнес да достигнат до крайния потребител. По думите му България има възможност да развива всички видове туризъм и трябва да полага последователни усилия, за да е разпознаваема на руския пазар не само с масовия летен и зимен туризъм.

Двамата участваха и в заседанието на работната група по туризъм в рамките на междуправителствената комисия. По време на нея бе направена презентация на възможностите за морска ваканция, балнеолечение и оздравителни програми, организиран детски отдих и др., които България може да предложи на руските туристи. Олег Сафонов подчерта, че страната ни продължава да е сред най-търсените туристически дестинации и се надява повече руски граждани да я изберат за своята почивка. Най-важните теми, на които се обръща внимание при избора на дестинация са процедурите за издаване на визи, сигурността и транспортните връзки.

В рамките на днешния ден бе организирана и среща на Олег Сафонов и Ангелкова с кметове на Черноморски общини. Те представиха подготовката на летен сезон 2016 г., както и специалните предложения, които местния бизнес е готов да предложи на руските туристи. Всички бяха единодушни, че макар и по-малък от очаквания, спадът на руските туристи през миналата година се е отразил, но са амбицирани той да бъде преодолян през настоящата.

Възможностите за промотиране на София като културна и туристическа дестинация на пазар Русия бе обсъдена на срещата между Олег Сафонов и кмета на Столична община Йорданка Фандъкова. Заедно с министър Ангелкова, те показаха на руския гост централната част на града и някои от основните му забележителности. Ръководителят на Федералната агенция по туризъм разгледа и некропола на църквата „Св. София".

Посещението на Олег Сафонов идва във важен момент за страната ни. Русия е сред водещите държави на пазара на българския туризъм, като за миналата година са ни посетили близо 485 хил. руски туристи.

Последно променена в Четвъртък, 28 Януари 2016 22:17
Оценете
(0 гласа)
Прочетена 712 пъти
Ludogorie info

www.ludogorie.info

Оставете коментар

Пояснителен текст относно коментарите...