Регистриране на потребител

или Отказ
Часът е: 1:49

От днес хотелите и ресторантите ще бъдат с Клас А и Б

Николина Ангелкова Николина Ангелкова

На днешното си редовно заседание Министерски съвет прие Наредба за изискванията за категоризация и прекатегоризация за местата на настаняван и местата за хранене. Новото в наредбата е,

че местата за настаняване и хранене се разделят на две-Клас А и Клас Б, предаде Агенция БГНЕС.
На брифинг министърът на туризма Николина Ангелкова разясни, че В Клас А попадат хотелите, мотелите, апартаментните комплекси и вилите. В Клас Б, пък са къщите за гости, единичните апартаменти и заведенията за хранене. За тези от тях, които са висок клас от 4 или 5 звезди, изкискванията по отношение на качеството на предлаганата услуга са завишени, а за хотелите с по-нисък клас изискванията са намалени. Освен това се въвежда задължително единен номер 9 за рецепция така, че туристите да бъдат максимално улеснени.
За първи път се въвеждат минимални изисквания за къщите за гости и апартаментните комплекси. Регламентират се и минимални изисквания за къмпингите, палатките и бунгалата. Премахна се изискването, което касае бързината на сервиране в заведенията. Отпадат и всички стари изисквания в старата наредба, като например да се изискват пилони за знамена пред хотелите и определен вид мебел. Ангелкова разясни, че 15% от стаите могат да не отговарят на цялата категория на съответния хотел, стига потребителите да бъдат предварително уведомени за това.
Тана ясно, че апартаментните комплекси са приравнени като хотелите по отношение на изкискванията за звезди. Къщите за гости и къмпингите вече ще могат да бъдат 1 или 2 звезди. Местата за къмпингуване вече задължително трябва да предлагат ток и вода и да отговарят на изкискването на наредбата. Диво къмпингуване не е регламентирано.
"Дали сме 6-месечен гратисен период, за да може всички места за настаняване и заведения за хранене да се прекатегоризират. След изтичането им ще има глоби при неспазване. Санкциите са визирани в Закона за туризма, но се надявам, че тези 6 месеца ще бъдат достатъчни за прекатегоризация. След изтичането на обявения срок ще започнат и проверки", посочи Николина Ангелкова.
Запитана какви са прогнозите и разчетите от приходите от туризъм, от както тя е министър, Ангелкова отвърна, че на годишна база приходите, които министерството е заложило са около 2,4 млн. лв. До момента, пък приходите от туризъм са около 800 000 - 900 000 лв.

Последно променена в Четвъртък, 06 Август 2015 16:17
Оценете
(1 глас)
Прочетена 730 пъти
Ludogorie info

www.ludogorie.info

Оставете коментар

Пояснителен текст относно коментарите...