Регистриране на потребител

или Отказ
Часът е: 1:58

Прогонили Св. Йоан Рилски от родното село Скрино заради дарбата му да лекува

Прогонили Св. Йоан Рилски от родното село Скрино заради дарбата му да лекува Снимка: © БГНЕС

На днешния 18 август Българската православна църква чества 1074 г. от Успението на Св. Йоан Рилски, роден в бобошевското село Скрино,

над което е построен Руенският манастир, предаде Агенция БГНЕС.

С. Скрино се намира над пътя Бобошево-Невестино-Кюстендил. Отстои на 10 км от Бобошево, два километра след общинския център има отклонение, на входа на Скрино се поема право нагоре по стръмен и тесен, но асфалтиран път. След 2 км. има портал и паркинг, след още 600 м. се достига до Руенския манастир.

Тук се е оттеглил небесният покровител на България, след като бил прогонен от Скрино. Защото местните хора видели в него сила, която ги плашела.

Заживял в малка пещера, обработвал нива, за да се храни. По-късно бил окончателно прогонен от района, за да се установи във Великата Рилска пустиня.

Руенският манастир е основан през 9 век. Счита се, че тук Йоан Рилски бил подстриган за монах и се „подвизавал" в него. През 16-17 век манастирът постепенно запада, като през 1995 г. са разкрити основите му. С помощта на благочестиви християни манастирът наново извисява снага. Освен монашески крило, има камбанария и черква, носеща името на Св. Йоан Рилски, както още столова и църковен магазин.

На 10-на минути над манастира се намира пещерата, в която е живял светеца, а на още 10-ина на една скала е издигнат железен кръст, от който се открива шеметна гледка към Скрино и намиращото се оттатък р. Струма село Вуково.

Под манастира пък има аязмо с лековита вода. На последният паркинг има параклис на Вси светии, а между него и Скрино – и на Св. Пророк Илия.

„Когато родителите на Иван Рилски починали, станал ратай, пасял волове", разказва Любка Кадийска от Скрино. Легендата за житие-битието на светеца се предава от поколение на поколение, обяснява Любка.

Според нея първото чудо бъдещият светец извършил, когато пренесъл новородено теле през буйните води на придошлата река Струма. След като преплувал придошлата река с телето върху негова дреха, чорбаджията му казал напролет да си отива, че хората се страхуват от силата в него, от способността му да лекува с билки. Така Иван се качил към черквата над Скрино.

Тук след години нагостил ловци с питка, един от тях откраднал парче от нея, но не можал да мръдне от мястото си. „Ако си взел нещо от масата скришом – върни го и си ходи по живо по здраво", казал на ловеца Иван. Ловците разказали навсякъде за силата в този човек, и това преляло чашата – скриновските и бобошевските чорбаджии го прогонили окончателно от Скрино.

„Видим ли, че някой напредва и може повече от другите, – гледаме да го спънеме, както и сега", казва Любка Кадийска. Тръгвайки към Рила, Свети Йоан дава имена на села и местности, а последвалите го до сегашния град Рила чорбаджии вместо храна, намирали в торбите си змии. За това го изоставили, а роденият в Скрино светец се отдал на отшелничеството в една пещера. По късно малко по-надолу започва да се гради и Рилският манастир.

Последно променена в Сряда, 19 Август 2020 19:38
Оценете
(0 гласа)
Прочетена 185 пъти
Ludogorie info

www.ludogorie.info

Оставете коментар

Пояснителен текст относно коментарите...