Регистриране на потребител

или Отказ
Часът е: 2:06

70 години от обесването на Никола Петков

70 години от обесването на Никола Петков Снимка: © Лудогорие инфо

На 23 септември се навършват 70 години от обесването на пламенния радетел за свободна, независима и демократична България Никола Д. Петков –

водач на обединената опозиция в VI Велико народно събрание.

По този повод на днешния ден от 17.30 часа в храм „Свети Седмочисленици" в София, ще бъде отслужена панихида в памет на земеделския лидер, политик и държавник.

На нея ще присъстват председателят на ПП Обединени земеделци Петя Ставрева, членове на националните ръководства на двете партии, земеделци, симпатизанти и граждани.

След панихидата ще бъдат поднесени венци и цветя пред паметника на земеделския лидер, който се намира в градинката пред храма.

Борбата на Никола Петков за запазване на парламентарната демокрация е обявена от комунистите за контрареволюционна дейност. На 5 юни 1947 г. е снет депутатският му имунитет и още в сградата на Народното събрание той е арестуван. Освен това са касирани 23 депутати от опозицията, с което на практика представителството на опозицията в законодателната власт е разгромено.

На 5 август 1947 година започва режисиран съдебен процес с измислени обвинения срещу него и на 16 август същата година е осъден на смърт чрез обесване по обвинение в шпионаж. На 23 септември около 00,15 ч след полунощ е изпълнена смъртната присъда на земеделския водач Никола Петков. Според решението на Народния съд врагът на отечеството трябва да бъде умъртвен чрез обесване, но разсекретени архивни документи от зловещата 1947 показват, че големият демократ е убит зверски с чукове по главата, а след това провесен на въже.

Последно променена в Неделя, 24 Септември 2017 20:22
Оценете
(1 глас)
Прочетена 504 пъти
Ludogorie info

www.ludogorie.info

Оставете коментар

Пояснителен текст относно коментарите...

  1. ТОП
  2. КОМЕНТАРИ
  3. ТАГ