Регистриране на потребител

или Отказ
Часът е: 2:38

Малки и средни земеделци учредиха своя асоциация

Малки и средни земеделци учредиха своя асоциация Снимка: © Лудогорие инфо

„Учредява се Национална асоциация за защита на земеделските стопани. Това което провокира нейното учредяване е,

че до момента дребните и средни земеделски стопани нямат легитимно представителство». Това каза Димитър Петков, който е земеделски производител от Пазарджик и участва в учредяването на организацията.

«Асоциацията ще ги легитимира както пред обществото, така и пред институциите. Целта на организацията е да се формулират ясни искания, които да бъдат представени пред отделните институции. И да бъде един посредник между институциите и земеделските производители», уточни Петков и добави, че тя няма да представлява само стопаните, които отглеждат прасета в задния двор, а всички малки производители, които се занимават със животновъдство или растениевъдство.

„Исканията ни са за повече яснота и конкретика от държавните институции за бързото изплащане на обезщетенията, които бяха обещани от премиера Бойко Борисов, както и да бъде формулиран съответния ред, по който ще се получат. По същия начин трябва да се представят пред хората какви ще бъдат изискванията за откриване на безопасна ферма в задния стопански двор, там където хората имат право да отглеждат до 5 прасета", обясни той и уточни, че държавата има вина да се отглеждат нерегламентирано животни, тъй като контролът от нейна страна е изключително слаб.

Според него е важно да се гарантира защитата не само на индустриалните ферми, а и на малките и средни стопани, защото в момента всичко, което се прави е именно в интерес на големите.

Попитан дали ще искат оставки, Петков каза, че това не е тяхна работа и това не е част от целите и задачите им, и това е от компетенцията на хората, които назначават директорите и министрите.

Той не пожела да коментира дали предприетите мерки за справяне с чумата са правилни, но беше категоричен, че трябва този поминък трябва да остане. Петков изрази и несъгласие с искането на индустриалните фермери, които първо обещали да дадат прасета на малките стопани, а след това поискали от държавата да се забрани отглеждането на прасета в заден двор.

Последно променена в Понеделник, 12 Август 2019 20:38
Оценете
(0 гласа)
Прочетена 405 пъти
Ludogorie info

www.ludogorie.info

Оставете коментар

Пояснителен текст относно коментарите...