Регистриране на потребител

или Отказ
Часът е: 1:27

Първите контракти за новата реколта пшеница ще се сключат в края на януари Избрана

Първите контракти за новата реколта пшеница ще се сключат в края на януари Снимка: © Ивелина Цветкова

Първите фючърсни контракти за новата реколта пшеница се очаква да тръгнат в края на януари или през февруари,

съобщи на БТА председателят на Националния съюз на зърнопроизводителите /НАЗ/ Костадин Констадинов. Той коментира, че търговията със зърно след празниците е в затишие и вероятно ще се оживи към средата на месеца. По думите му пшеницата продължава да поскъпва като тон хлебно зърно, добито през миналото лято, се търгува по 360 лева при около 300 лева година по-рано.

Надяваме се на по-топла зима, за да могат пшеничните посеви да наваксат в развитието си. След сухата есен и недобрите обработки на почвата в някои райони на страната има известно забавяне в развитието на растенията, коментира председателят на браншовата организация. По думите му някъде семената не са поникнали, а има и изсъхнали зелени стръкове.

В Добричкия регион, който традиционно произвежда най-много зърно в страната, новата реколта се очаква от над 1 263 000 декара. Костадинов смята, че напролет може да се направи прогноза за добива и тогава ще стане ясно дали има измръзнали посеви при очакваното тези дни рязко застудяване.

Последно променена в Четвъртък, 03 Януари 2019 22:23
Оценете
(1 глас)
Прочетена 473 пъти
Ludogorie info

www.ludogorie.info

Оставете коментар

Пояснителен текст относно коментарите...