Регистриране на потребител

или Отказ
Часът е: 4:38

Тютюнопроизводители се готвят за национален протест Избрана

Тютюнопроизводители се готвят за национален протест Снимка: © БНР

Тютюнопроизводители от цялата страна се готвят за национален протест. Това заяви за Асен Кичуков, зам.-председател на Националната асоциация на тютюнопроизводителите в България.

Целият сектор е в стачна готовност заради ниските цени, на които се изкупува тютюна, съмнения за картел, както и огромно количество договорен тютюн, който не се изкупува.

„Ако не се вземат мерки и решения, тютюнопроизводителите са в стачна готовност в национален мащаб. Даваме срок до края на седмицата преди да излезем на протест. Проблемите са навсякъде - в Пиринския край, Кърджалийско, Хасковско, Пловдивско, Старозагорско, както и в Бургаско. Имаме уверение от страна на Министерство на земеделието и храните (МЗХ), че до края на седмицата ще има някакви резултати. Последното нещо, което искаме е тютюнопроизводителите да излизат и да си решават проблемите по улиците", обясни Кичуков.

В петък представители на сектора са провели среща с министъра на земеделието и храните Десислава Танева, на която са поставили проблемите си. Според Асен Кичуков, има „някакво разбиране" от страна на МЗХ. Освен това производителите ще проведат и разговори с търговските фирми на пазара ни, за неизкупените договорени количества тютюни, както и за недоговорените, тъй като около 40-45% от тютюнопроизводството не е договорено за изкупуване.

„Проблемите в сектора са доста, имаме съмнения за картелни споразумения, за които сме сезирали Агенцията за приватизация и Комисията за защита на конкуренцията. Освен, че не се изкупува тютюнът, забелязваме и друг сериозен проблем, който беше поизчистен в предходните години. Сега се завръщат неплатими количества тютюни, ние наричаме това чиста кражба, от страна на търговските фирми, които са на пазара. Ако имате 100 кг тютюн, 15 кг от тях не се плащат, а се взимат като неплатими", алармира зам.-председателят на Националната асоциация на тютюнопроизводителите в България.

Той изтъкна, че друг сериозен проблем е, че тази година има висококачествени тютюни във всички сортове, а цените, които е трябвало да отидат нагоре, сега падат и са по-ниски спрямо миналата година от 0,50 ст. до 1.00 лв. „Има много по-добро качество на тютюна, спрямо миналата година, а цените са по-ниски. Точно това ни навежда на мисълта за картелни споразумения. Освен това има фирми, които си прехвърлят договори към други фирми и така количествата заявен за изкупуване тютюн, няма да се изкупи", поясни Кичуков.

Той обясни, че се появяват нови търговци на пазара с цел да купуват тютюн, но с тях се водят разговори от стари фирми и договорите им се прехвърлят към старите фирми. Така на практика, се получава, че старите фирми, които са заявили, че ще купуват тютюн, не го правят, а го купуват от новите фирми.

Пореден сериозен проблем в сектора се оказва и това, че има тютюни, които са изкупени преди 3 месеца и все още не са изплатени на производителите. Хората изнемогват, защото разчитат на тази стока, за да получат пари след продажбата й, а не ги получават, добави Асен Кичуков.

Последно променена в Понеделник, 01 Февруари 2016 21:55
Оценете
(1 глас)
Прочетена 793 пъти
Ludogorie info

www.ludogorie.info

Оставете коментар

Пояснителен текст относно коментарите...