Регистриране на потребител

или Отказ
Часът е: 11:18

Всички обработваеми площи влизат в нов софтуер

Всички обработваеми площи влизат в нов софтуер Снимка: © Fermer

До 1 октомври ще бъде направен софтуер, който да обединява всички масиви, свързани с ползването на земеделски земи и той да бъде достатъчно надежден.

За това поясниха Виолета Александрова,

заместник изпълнителен директор на Държавен фонд "Земеделие" с ресор "Прилагане на мерките от Програмата за развитие на селските райони" и Татяна Ангелова, заместник изпълнителен директор с ресор "Държавни помощи" и програма САПАРД, които отговаряха днес на въпроси на земеделци и животновъди от Пловдивска област в Пресцентъра на Международен панаир Пловдив, информира Агенция БГНЕС.

Срещата бе организирана от Областната организация на БСП и на нея присъстваха народните представители проф. Светла Бъчварова и Маргарита Стоилова. Проф. Бъчварова обясни някои важни промени в Закона за подпомагане на селскостопанските производители. "Едно от важните неща, които предстоят, е изискването към Министерството на земеделието до 1 октомври тази година да направи софтуер, който да обединява всички масиви, свързани с ползването на земеделски земи и той да бъде достатъчно надежден, за да не се получават проблемите, тъй често срещани днес - застъпване на имоти и неточна, понякога фалшифицирана документация. В софтуера ще се въвеждат и документите за правно основание. С въвеждането на новия софтуер се цели преодоляване на два от най- често срещаните проблеми при земеделците. Софтуерът, който трябва да бъде готов до 1 октомври, ще изисква предварително очертаване на площите- така, че до 15 февруари следващата година да са изчистени абсолютно всички. Само при промяна на ползването на земята през следващата година ще е необходима корекция. Така ще има достатъчно време всеки един земеделски производител да види какво очертава, да се изчистят всички грешки и да няма такива санкции, които досега бяха масови и създаваха проблеми в дългосрочен план", каза проф. Бъчварова.

Друга новост, с която земеделците трябва да се съобразяват, е забраната под каквато и да е форма да се разорават пасища, каза още народният представител. Тази забрана съществува и сега, но не се спазва и на места пасища, които са публична държавна или общинска собственост, са продавани като ниви, разоравани са, върху тях са създавани овощни градини. Когато България стана член на ЕС, тя обяви процент на пасища и процент на ниви и нарушението на този ангажимент се наказва със санкция. Санкцията е и за държавата, и за земеделския производител. Всеки, който е разорал пасище, ще бъде задължен да възстанови площта в предишното и състояние- как ще стане това технически, не е важно, но то трябва да стане, каза още проф. Бъчварова.

Последно променена в Събота, 17 Май 2014 15:27
Оценете
(1 глас)
Прочетена 349 пъти
Ludogorie info

www.ludogorie.info

Оставете коментар

Пояснителен текст относно коментарите...

  1. ТОП
  2. КОМЕНТАРИ
  3. ТАГ