Регистриране на потребител

или Отказ
Часът е: 4:29

Абазов: Спряхме нерегламентирания внос на плодове и зеленчуци

Бюрхан Абазов Бюрхан Абазов

Нерегламентираният внос на плодове и зеленчуци временно е пресечен. Това съобщи в Русе зам.-министърът на земеделието и храните Бюрхан Абазов,

предаде кореспондентът на БГНЕС в града.

Абазов присъства на откриването на 16-ото изложение на земеделска, автомобилна и индустриална техника в Русенския университет.

Започналите проверки по границите са насочени главно към нелегалните вносители на продукция от Гърция и Македония. "Само след 3-4 дни работа на тези екипи тотално спря вносът на нерегламентирани зеленчуци и плодове, което рефлектира съответно в нашите пазари и цената се стабилизира. Българските зеленчуци и плодове са на пазара, което ще гарантира един нормален пазар на нашите производители да си продават собствената продукция на нормални цени и съответно да си имат нормалните доходи", заяви Абазов.

Той коментира още, че контролът ще продължи в активния сезон, защото тогава българските зеленчуци и плодове са на пазара. "Така ще гарантираме тяхното и нашето желание всички ние заедно да ядем български продукти", каза зам.-министърът.

В момента плодовете и зеленчуците, които подбиват цената на родните продукти, идват от Гърция и Македония. Те са евтини, но със съмнително качество."Това е продукция, която там се изхвърля в края на пазарния ден, и влиза при нас със съмнително качество, без фактури, което нанася щета не само на нашите земеделци, а и на фиска, не се събират никакви взимания от страна на държавата", заяви още той.

По отношение на борбата с градушките Бюрхан Абазов коментира, че ракетните площадки, които съществуват в момента, са крайно недостатъчни. Те са непроменени като брой и като разположение от години и въпреки неговите многократни предложения за промяна, нищо не е направено. По думите му радарите, които улавят градоносните облаци, се намират само в 8-9 области на страната – Северозападна България, Пловдив, Пазарджик и Стара Загора. Нито една такава площадка няма в Североизточна България,. Абазов съобщи още, че в момента се описват щетите от наводненията, за да се изплатят впоследствие обезщетения на земеделските производители.

"Не мога да ви кажа отсега колко ще е стойността на декар за различните култури. След като направим анализ на помощта, съответно разделим ресурса, с който разполагаме, и ще получим стойността на обезщетението. Миналата година заделената сума беше около 10 млн. лв. Тази година при условие, че бюджетите ни са доста намалени, ще бъде малко по-малко от този ресурс", каза зам.-министърът. Той обяви, че в началото на другата седмица ще има конкретни данни и цифри точно какви са пораженията.

Последно променена в Четвъртък, 15 Май 2014 23:45
Оценете
(1 глас)
Прочетена 576 пъти
Ludogorie info

www.ludogorie.info

Оставете коментар

Пояснителен текст относно коментарите...